Met deze tips kun je nú aan de slag in je tuin

Groencoaches Damiän en Jan-Julius. Foto: Fotograaf van Beek

– De lente is maandag officieel begonnen. Het voorjaar in de bol betekent lekker naar buiten. Maar wat kun je nu wel en niet doen vanaf eind maart in de tuin? We vroegen het aan onze groencoaches, Damian Luiking en Jan-Julius van Asseldonk van de Groenste Straat van Gelderland.

Snoeien

“Sommige planten hebben nu juist bloemknoppen. Dus als je die nu zou snoeien, krijg je geen bloemen”, vertelt Damiän. “Maar het is voor veel vaste planten juist nu een mooie tijd om te gaan snoeien. Maak nu planten weer fris voor het voorjaar. Knip dus niet de nieuwe knoppen van je plant af, maar kijk naar de oude bladeren en takken die kan je er nu goed afknippen” zegt Damian. “Snoei niet als het vriest”, vult Jan-Julius aan. “Daarmee kun je je plant beschadigen.”

Snoeien van rozen

Dit is dé periode om met de rozenstruik aan de slag te gaan. “Zorg ervoor dat je een aantal stevige takken overhoudt. Snoei met een scherpe snoeischaar schuin af en zorg ervoor dat de tak de eruit groeit naar buiten zal groeien. Je kan de tak afknippen als je vanaf de grond ongeveer vier roze knopjes, omhoog gaat”, vertelt Jan-Julius.

Vlinderstruik

Als je niet uitkijkt heb je een metershoge vlinderstruik in je tuin staan. Een prachtige plant wat met mooi weer enorm veel vlinders zal opleveren. Damian: “Hoe meer je nu snoeit, hoe meer hij straks bloeit. Dus wees niet bang er te veel af te knippen. Knip wel schuin af.”

Aanplanten

Dit is de beste tijd om in je tuin nieuwe planten te zetten. Kies voor vaste planten zodat je niet elke jaar weer opnieuw je tuin hoeft in te richten. Het is nu een goede tijd, omdat later in het jaar de planten gaan bloeien en vanaf dat moment kunnen ze moeilijker hechten in je tuin.

Goedkoop je tuin inrichten?

Bij het scheuren van vaste planten, kan je een plant die al in je tuin staat vermenigvuldigen. Het is heel simpel: scheur of trek de plant uit elkaar, of als dat niet gaat de plant doormidden steken met een schep. Hiermee kan je van één plant meerdere planten maken.

Gras

Ga nog niet aan de gang met gras. “Bij een bodemtempratuur onder de zeven graden gemiddeld, groeit gras niet”, vertelt Damiän. “Daarnaast is het gras nu nog erg nat en kun je beter nog even wachten met verticuteren van je gras, oftewel het verticaal maaien waardoor afgestorven gras, onkruid en mos weghaalt. Over twee weken is het waarschijnlijk net wat droger. Neem je gras dan eens goed onderhanden door te verticuteren, maaien en bemesten.”

Blad weghalen, niet nodig

Haal niet te veel blad weg. Hiertussen houden egels hun winterslaap en die is op het moment nog niet voorbij. Daarnaast zorgt blad ook voor een natuurlijke compostlaag en krijgen je planten hierdoor voedingsstoffen.

Groen genieten

Genieten doe je toch het beste in een groene voor- of achtertuin. Ook al heb je een klein tuintje of balkon, wip je tegels en breng er planten en bloemen voor terug. Want groen maakt gelukkig, werkt ontspannend en zeg nou zelf, een uitzicht vanuit de woonkamer op een kleurrijke voortuin is toch veel gezelliger dan alleen maar stenen?

Wil je weten hoe je jouw stenen en grind het best kan verruilen voor groen? Bekijk dan deze tips van Damiän en Jan-Julius.