Paul vreest voor zijn hond tijdens ontmoeting met wolf

Een wolf in de Gelderse natuur. Foto: Jan Bruil

– Paul Mendels kreeg de schrik van zijn leven toen hij vanochtend oog in oog stond met een wolf. Tijdens het uitlaten van zijn hond kwam hij het dier tegen. Toen de wolf op hem af kwam lopen sloeg de paniek toch wel toe. “Ik dacht dat ik mijn hond los moest laten.”

Paul was dinsdagochtend vroeg, iets voor zeven, met zijn hond aan het wandelen op het Rozendaalse veld. Hij en zijn vrouw hebben zelf een dominante reuze schnauzer, die niet altijd goed reageert op andere honden. “We gaan daarom altijd vroeg wandelen zodat we geen andere honden tegen komen,” stelt Paul.

Wolf nadert Paul

Toen zag hij in de verte, op ongeveer vijftig meter afstand, een dier bewegen. “Ik dacht in eerste instantie dat het om een ree ging”, zegt Paul. Maar toen hij dichterbij kwam, bleek het toch om een wolf te gaan. Toen de wolf Paul, zijn vrouw en hun hond zag, kwam hij meteen in een drafje op hen af. De wolf liep om hen heen, en liep steeds terug naar de plek waar ze net hadden gestaan.

De wolf naderde Paul tot een meter of vier en reageerde niet op zijn geschreeuw. Dit zorgde voor angstige momenten bij Paul. Zijn vrouw heeft reuma en kan daardoor moeilijk wegkomen. “Ik was bang dat ik mijn hond los zou moeten laten, zodat wij weg konden komen”, vervolgt Paul. Gelukkig hoefde het zo ver niet te komen. De wolf liet hen op een gegeven moment met rust, waardoor Paul, zijn vrouw, én hun hond weg konden komen.

Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt bevestigt dat het een wolf is die Paul gezien heeft. Hij ziet het gedrag van de wolf echter niet als gevaarlijk. “Een hond kan voor een wolf een indringer zijn, het is dus normaal nieuwsgierig gedrag. Je ziet ook dat de wolf op afstand blijft vanwege de aanwezigheid van mensen.” Hij snapt dat Paul en zijn vrouw de situatie spannend vinden. “Het beste wat je kunt doen, is je hond goed bij je houden en de situatie op rustige wijze verlaten.”

Het Nationaal Park Veluwezoom is van zonsondergang tot zonsopkomst afgesloten. Dit is juist ook het tijdstip waarop de wolf op jacht gaat. Maar in de schemering, net na zonsopkomst, is er ook een grotere kans dat je de wolf tegenkomt. “Op de Veluwe kun je eigenlijk overal een wolf tegenkomen, het is daarom belangrijk om je hond aan te lijnen”, vertelde Yvette van Veldhuijsen, die hondentrainingen geeft, eerder aan Omroep Gelderland.

Lopen honden gevaar?

Hoewel Paul zijn hond aangelijnd had, bevond hij zich in een losloopgebied voor honden. Als hij zijn hond wel los had gelaten, was het misschien wel heel anders afgelopen. Yvette van Veldhuijsen heeft vaker wolvensporen gevonden aan de rand van losloopgebieden, en maakt zich zorgen. Lelieveld ziet de losloopgebieden vooralsnog nog niet als een probleem. “Doordat er veel honden komen die allemaal hun eigen geur verspreiden, blijft de wolf daar over het algemeen wel uit de buurt”, denkt hij.

Er zijn momenteel nog geen bijtincidenten tussen een wolf en hond bekend in Nederland.