Wijnboeren kijken terug op topjaar: nog nooit zoveel druiven geoogst

Youp Cretier test zijn wijn. Foto: Omroep Gelderland

– Wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). De druiven groeiden goed omdat het afgelopen zomer erg warm was en de zon vaak scheen.

“Ik denk dat het één van de mooiste jaren voor de druiventeelt in Nederland is geweest in de afgelopen decennia”, zegt Youp Cretier van wijngaard Domein Hof te Dieren. “Ik ben een tevreden wijnboer over het afgelopen jaar.”

Warme en droge zomers zijn goed zijn voor de wijnbouw in Nederland, stelt VNWP. Door nat en koud weer hebben druiven moeite om goed rijp te worden en is de kans op schimmels groot. “Afgelopen zomer en nazomer waren natuurlijk fantastisch warm. De agrarische sector klaagde steen en been, maar wijnboeren vonden het fantastisch weer. Waar groeien druiven normaal: in warme gebieden.”

2021 was juist een slecht jaar

Cretier runt een biologische wijngaard en voor hem was de goede oogst van 2022 belangrijk. “Als we vergelijken met het jaar daarvoor 2021 toen was het ook warm, maar heel nat en vochtig. Toen is 90 procent van onze oogst volledig verrot aan de struiken in de wijngaard. Dat had tot gevolg dat we druiven in het buitenland moesten inkopen om er hier wijn van te maken.”

Als boeren zijn wij als wijnbouwers waarschijnlijk de enige gelukkigen geweest.

Blijft natuurlijk nog de vraag of de wijn van jaargang 2022 een lekkere is. En hoewel Cretier nog bezig is met de rijping van deze wijn kan hij al wel zeggen dat dat wel snor zit.

“Door de warmte krijg je druiven met een hoog suikergehalte en een lager zuurgehalte, waardoor je eigenlijk een druif hebt waarmee met twee vingers in de neus wijn gemaakt kan worden. Het is bijna minder leuk,” lacht de wijnboer uit Dieren. “Want het is toch ook wel leuk om van een druif waarvan mensen denken, nouuuuu, om daar een prachtig drinkbaar product van te maken.”