Kasteel Rosendael vertelt het verhaal van Gelderland

Kasteel Rosendael . Foto: Omroep Gelderland

– Het ligt verscholen tussen stuwwallen in een typisch Gelders heuvelachtig landschap. De hoogteverschillen zijn het resultaat van een stuwende ijsmassa die 150.000 jaar geleden over het land trok. Nog altijd genieten honderdduizenden toeristen van dit bijzondere landschap dat lang geleden in de prehistorie is ontstaan. Midden in dit historische decor vertelt kasteel Rosendael ruim zeven eeuwen Gelderse geschiedenis.

De grote ronde toren is het oudste deel van het kasteel. Zevenhonderd jaar geleden ontstond de middeleeuwse burcht als residentie van de Gelderse graven en hertogen. Zij konden vanuit het kasteel jagen in de Veluwse bossen, organiseerden grote feesten en banketten of ontvingen hooggeplaatste gasten uit de Europese politiek. Toch waren ze ook snel in een van de hoofdsteden van het hertogdom Gelre: Arnhem. Kasteel Rosendael had voor de Gelderse vorsten en vorstinnen dezelfde functie als paleis het Loo bij Apeldoorn later had voor de prinsen van Oranje.

Bedriegertjes

Toen de hertogen van Gelre van het politieke toneel verdwenen, namen adellijke families hun intrek in het kasteel. Zij voegden nieuwe zalen en vleugels aan Rosendael toe en verfraaiden het park met een schelpengalerij en spuitende fonteinen die we tegenwoordig kennen als de Bedriegertjes. Alleen de grote middeleeuwse toren met de metersdikke muren heeft de tand des tijds doorstaan. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog woonden tientallen evacués uit Arnhem in de kelder van de dikke toren. Een plaquette met hun namen herinnert aan deze bladzijde uit de Gelderse geschiedenis.

Oude afbeelding van kasteel Rosendael – Foto: Geldersch Landschap en Kasteelen

De laatste adellijke bewoner van kasteel Rosendael was Willem Frederik Torck baron van Pallandt. Hij overleed in 1977 en droeg zijn bezit over aan de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. Met baron van Pallandt kwam een einde aan bijna zevenhonderd jaar bewoningsgeschiedenis van kasteel Rosendael. Hij staat symbool voor de adellijke families die lang in Gelderland een invloedrijke positie konden behouden. In andere delen van Nederland verdween de adel veel eerder uit het maatschappelijk leven.

Ridders van Gelre

Voor de Ridders van Gelre zou kasteel Rosendael een zeer geschikte locatie zijn om het Gelders Museum te huisvesten. In de laatste aflevering van hun geschiedenisprogramma op Omroep Gelderland gaan de Ridders op zoek naar een plek voor een permanente tentoonstelling over de Gelderse geschiedenis. Ze gaan langs in kasteel Rosendael, maar bezoeken ook kasteel Staverden. Het witte landhuis midden op de Veluwe staat al jaren leeg. Eigenaar Geldersch Landschap en Kasteelen zoekt naar een bestemming voor het monumentale gebouw.

Ridders van Gelre en hun zoektocht naar een Gelders Museum is vanaf 17.15 uur te zien op Omroep Gelderland en wordt daarna ieder uur herhaald.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web