Geen lokale bedrijven betrokken bij bouw gemeentehuis

Gemeentehuis. Foto: Rheden

– Ruim twee jaar nadat gemeenteraad besloot een nieuw gemeentehuis te bouwen heeft wethouder Dorus Klomberg namens de gemeente Rheden de bouwovereenkomst getekend met aannemer Van Wijnen uit Arnhem en ITN installatietechniek uit Ede. In april starten de eerste werkzaamheden. Bij de bouw zijn geen lokale bedrijven betrokken.

Twee bedrijven buiten de gemeente Rheden hebben de aanbesteding gekregen. Volgens het college van B&W kwamen Van Wijnen en ITN Installatietechniek als beste uit de bus bij de aanbesteding, “waarbij vooral werd gelet op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Het nieuwe, duurzame gemeentehuis komt op de plek van het bestaande gemeentehuis, maar wordt een stuk kleiner dan het huidige gebouw.”

Wethouder Klomberg: “Wij vonden het van belang dat ook lokale en regionale aanbieders konden inschrijven op de aanbesteding. We zijn er trots op dat dat gelukt is! Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking tijdens de realisatie van dit duurzame project.” Het bouwbudget staat momenteel op 26,5 miljoen euro en 4,2 miljoen euro voor de sloop. Dit kan nog hoger worden mochten de bouwkosten duurder worden.

Gemeentehuis – Foto: Rheden

Projectmanagement en planning

Adviesbureau Abcnova uit Amsterdam is, in opdracht van de gemeente Rheden, verantwoordelijk voor het projectmanagement. Zij waren ook betrokken bij het begeleiden van de aanbesteding. Vanaf april start Van Wijnen met de eerste werkzaamheden. Naar verwachting wordt het gebouw opgeleverd in oktober 2024. Dat betekent dat de medewerkers (waarschijnlijk) eind 2024 verhuizen naar het nieuwe pand en dat vanaf dat moment iedereen welkom is in het nieuwe, duurzame gebouw.

Energieneutraal gebouw

Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis is energieneutraal. Dit betekent dat in een gebouw het energiegebruik door fossiele brandstoffen wordt gecompenseerd door daar geproduceerde duurzame energie. Energieneutraal betekent dus niet dat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Er komen zonnepanelen op het dak, er is hemelwaterinfiltratie en het nieuwe gemeentehuis verbruikt geen gas. Bovendien worden maar liefst 98% van de materialen uit het oude gemeentehuis hergebruikt. Ook het terrein eromheen krijgt een duurzame invulling. Op de vraag of en hoeveel het recyclen van het oude gemeentehuis meer geld heeft gekost kon een woordvoerder na onderzoek van de gemeente Rheden niet vertellen.

Wethouder Klomberg: “Duurzaamheid staat centraal bij het nieuwe gemeentehuis. Het oude gebouw is circulair gesloopt, waardoor 98% van de materialen opnieuw gebruikt wordt. Tijdens de bouw stimuleren we ook het gebruik van circulaire en hernieuwbare materialen. Het hout uit de raadszaal wordt hergebruikt in het nieuwe gemeentehuis. Bovendien maken we met de wol van de Rhedense schaapskudde een prachtig kunstwerk en daarnaast fungeert de wol als isolatiemateriaal op verschillende plekken. Ook wordt het hout van bomen van landgoed Middachten gebruikt voor het interieur.”