Sem (12) ‘schiet’ eindelijk de Veluwse wolf: ‘Ik was zo blij!’

De 12-jarige Sem Scheerder wist eindelijk de wolf te fotograferen. Foto: Sem Scheerder

– Hij stond al heel lang op zijn verlanglijstje, maar menig wandeling bleef zonder resultaat. Tot afgelopen weekend; toen wist de 12-jarige Sem uit Rheden eindelijk het perfecte plaatje te schieten van de wolf. Het leverde hem op social media een storm aan reacties op.

Dat iedereen wat van zijn foto’s zou vinden, had Sem wel verwacht. “Ik had dat al vaker gezien op Facebook en Instagram, bij andere foto’s van de wolf. Er is altijd wel discussie over.”

De jonge natuurfotograaf ligt er niet wakker van, het doet hem naar eigen zeggen niet zoveel. “Ik vind het wel jammer dat het niet alleen bij de foto kan blijven. Maar het maakt mij verder niet zoveel uit. En er zijn volgens mij ook meer positieve dan negatieve reacties.”

Dichtbij komen

Het houdt hem ook niet tegen om zijn foto’s te delen. “Als je dan na zo lang wachten eindelijk de wolf goed kunt fotograferen, dan wil je dat ook overal laten zien”, stelt Sem trots. “Dus deel ik de foto’s op mijn account op Instagram, maar ook op verschillende Facebookgroepen.”

Tekst gaat verder na de afbeeldingen

Elk weekend gaat Sem de natuur in samen met zijn vader Floris. “We deden eerst samen met een camera, maar dat was teveel gedoe. Nu hebben we beiden onze eigen camera.” De twee wisselen tips uit en inspireren elkaar. “Het is erg leuk om samen te doen. We staan niet lang stil te wachten op wild, daar vinden we niks aan. Het is veel leuker om een mooie wandeling te maken.”

Talent voor fotografie

Al een jaar of twee is de jonge natuurliefhebber in de ban van fotografie. Sinds hij een fotowedstrijd van National Geopgraphic Junior won, heeft hij de smaak helemaal te pakken. “Dat was met een foto van de Posbank. Later heb ik ook nog een andere fotowedstrijd gewonnen, de Gi-ga-groene fotowedstrijd voor jonge natuurfotografen.”

Zijn fotografiesuccessen smaken naar meer, Sem is vastberaden om hier later zijn beroep van te maken. “Ik ben nu aan het sparen voor een drone, dan kan ik nog weer andere beelden maken. Ik ben ook bezig met videografie, zodat ik veelzijdig kan werken later. Maar fotografie vind ik wel het leukste.”

Heeft Sem, nu de wolf op zijn verlanglijstje is aangevinkt, nog meer wensen? “De adder!”, zegt hij zonder enige aarzeling. “Dat is de enige giftige slang in Nederland. Die heb ik ook wel eens gezien tijdens het wandelen, hij was alleen gelijk weer weg zonder dat ik er een foto van kon maken.” Maar ook de wolf hoopt hij nog eens tegen te komen. “Zodat je net een andere hoek kunt pakken, of met ander licht. Of dat de wolf nog meer in actie komt. Je wil het altijd beter doen.”

In onderstaande video vertelt Sem over zijn passie: