Luistert de gemeente Rheden wel naar haar inwoners?

Onderzoeksbureau Opiniepijlers . Foto: Martin Slijper

– De gemeente Rheden werkt aan het opstellen van een participatiebeleid. Het onafhankelijk onderzoeksbureau Opiniepijlers is door de gemeente Rheden ingehuurd om uit te zoeken hoe inwoners kunnen meedenken en meewerken met alle plannen en het beleid.

Inwoners mogen meedenken

De gemeente wil zo veel mogelijk inwoners, organisaties en ondernemers betrekken bij dit beleid van de gemeente. Dit doen zij door het uitzetten van een online vragenlijst en het organiseren van zogenoemde ‘straatgesprekken’ op centrale plekken in de dorpen.

“Het onderzoek richt zich op het betrekken van meer inwoners, organisaties en ondernemers bij het maken van beleid en het uitvoeren van projecten. Het doel is de kwaliteit van projecten en initiatieven te verbeteren. Door samen in gesprek te gaan over onderwerpen wil de gemeente de betrokkenheid van inwoners en andere belanghebbenden vergroten”, aldus Rheden.

Extra aandacht voor jongerenparticipatie

“De gemeente vindt het belangrijk dat ook jongeren een stem krijgen. Daarom doet de gemeente specifiek onderzoek naar hun behoeften aan de hand van swipocratie. Zo wordt onderzocht hoe, wanneer en over welke onderwerpen jongeren betrokken willen worden. Via deze methode kunnen jongeren hun mening geven door te swipen op basis van een aantal stellingen. “

De gemeente kwam pas afgelopen maandag met meer informatie over het onderzoek. Nog geen uur later startte onderzoeksbureau Opiniepijlers al met de eerste vragen op het Churchillplein in Velp waardoor inwoners van Velp-Zuid niet mee konden doen. Velpenaren hebben dinsdag nog de mogelijkheid om achter de AH in Velp langs te komen.

Straatgesprekken vinden hier plaats

28 maart Velp – parkeerplaats achter de AH, Vlashofstraat 10.00 uur – 16.00 uur
29 maart Ellecom – bij muziektent Binnenweg 10.00 uur – 16.00 uur
30 maart Dieren – bij Hema en kunstwerk De Beren 10.00 uur – 16.00 uur
3 april De Steeg – bij prinses Amaliahoek 10.00 uur – 16.00 uur
4 april Laag Soeren – bij Sprengenhuus 10.00 uur – 16.00 uur
5 april Rheden – hoek Oranjeweg / Groenestraat 10.00 uur – 16.00 uur
6 april Rheden – bij de Dekamarkt, Zwarteweg 10.00 uur – 16.00 uur
7 april Dieren – bij Spar, Cederlaan 10.00 uur – 13.00 uur
7 april Dieren – bij Horecapleintje Spoorstraat 13.00 uur – 16.00 uur
8 april Spankeren – bij muziektent, Kerkplein 10.00 uur – 16.00 uur