Vitesse sluit cruciale deal met stadioneigenaar, Van de Kuit dwingt plek af als adviseur

Vitesse speelt ook komend jaar in GelreDome. Foto: ANP

– Eindelijk goed nieuws voor Vitesse. De Arnhemse club kan een cruciaal dossier afsluiten. Tot minimaal oktober 2030 mag Vitesse in stadion GelreDome blijven voetballen. Stadioneigenaar Van de Kuit van Nedstede en de leiding van de club zijn eindelijk tot overeenstemming gekomen.

Vitesse zegde in 2018 de huur op in de hoop dat die fors verminderd zou worden, maar dat gebeurde niet. Het contract liep in oktober af, dus haast was geboden. Van de Kuit en Vitesse kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan in de onderhandelingen.

Steeds leek een deal in de maak, maar steeds ketste die ook weer af. Vitesse leek zelfs de proflicentie te verliezen, als het geen stadion zou hebben volgend jaar. De KNVB ziet daar streng op toe. Maar die angst is nu verleden tijd.

Van de Kuit: “Nu een glas wijn drinken”

In de onderhandelingen rond het stadion Van de Kuit ook geregeld dat hij in de Raad van Advies plaats mag nemen. “Het was een gecompliceerde kwestie, die ons allemaal veel tijd en energie heeft gekost. Het is goed dat we dat nu achter ons kunnen laten”, zegt Van de Kuit.

Later op de avond voegde de zakenman daar tegenover Omroep Gelderland nog een paar zinnetjes aan toe: “We gaan een glas wijn drinken en dan naar bed. Het waren maar twee uurtjes slaap vannacht. Maar iedereen is blij en er is hard gewerkt.”

Voor Vitesse is het van essentieel belang dat de stadionkwestie opgelost is. “Er is nu eindelijk duidelijkheid en daarmee ook rust rond dit dossier gekomen, ook in het kader van de licentievoorwaarden”, aldus Peter Rovers, algemeen directeur ad interim van Vitesse.

‘Parry speelde belangrijke rol’

Het akkoord volgt na meerdere gesprekken, procedures en veel onduidelijkheid. “Het was een vervelende situatie, die we als club eerder hadden moeten oplossen”, zegt Rovers. Uiteindelijk is dat dus toch gelukt. “Daarvoor spreken we onze dank uit richting de betrokken partijen, in het bijzonder aan Michael van de Kuit van Stadion Arnhem, en natuurlijk ook aan onze beoogde nieuwe eigenaar Coley Parry”, zegt Rovers. “Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingsgesprekken, hetgeen illustratief is voor zijn betrokkenheid bij onze club”, stelt de interim-directeur van Vitesse.

Nog wel wat problemen op te lossen

Nu het stadiondossier is afgesloten, zijn er nog wel wat andere hoofdpijndossiers die moeten worden opgelost. Zo is de overname door de beoogd eigenaar, Coley Parry, nog altijd niet goedgekeurd door de KNVB. Ook strijdt Vitesse nog op sportief vlak tegen degradatie. Tot slot kwam in de afgelopen week naar buiten dat de Rus Roman Abramovich Vitesse heeft gefinancierd in de periode 2010-2015, daardoor ligt de club bij de KNVB en de UEFA onder een vergrootglas.