Velp krijgt een nieuwe straat, maar niet zonder problemen

Velp krijgt een nieuwe straat

– Melkveehouderij De Elzenhof ligt vlak naast Velp. Wilco Nieuwenhuis, eigenaar van het laatste melkveebedrijf in het dorp, kreeg eind maart een brief in de brievenbus van de gemeente Rheden. In de brief stond: “Wij gaan Biljoen verkeersluw maken en een landbouwsluis maken.” En dat hield in dat het weg naar zijn huis en boerderij per direct werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Nieuwenhuis wist van niets en klopte meteen voor opheldering bij de gemeente aan. Die vertelde tegen de boer dat dit proces al drie jaar geleden is gestart en de procedure om bezwaar te maken al is geweest.

Wilco Nieuwenhuis vroeg meteen waarom er niet is gecommuniceerd met de omwonenden waarop hij meteen als antwoord kreeg: “Ja had u het maar in de Regiobode moeten lezen.

Maar niet iedereen leest de lokale krant. Bovendien wordt de krant in een groot gedeelte van Rheden en Velp heel vaak niet meer bezorgd. “Erg jammer dit, wij hadden gehoopt op een andere, betere samenwerking“, zo vertelt Nieuwenhuis.

De Elzenhof

Melkveebedrijf De Elzenhof ligt met 140 melkkoeien op landgoed Biljoen in het buitengebied zonder officiële gelegaliseerde uitweg waar ongeadresseerde post waaronder de krant ook niet wordt bezorgd. Omdat ze officieel geen vast adres hebben is het bedrijf van Nieuwenhuis ook moeilijk te vinden. Mensen die nog nooit op de boerderij zijn geweest, moeten vaak goed zoeken.

De Elzenhof – Foto: Martin Slijper

Het bedrijf is slecht te vinden omdat bijna 7 jaar geleden de onbewaakte spoorwegovergang vlak bij zijn huis na een bijna ongeluk is gesloten. Een onbewaakte overweg beveiligen is vaak te duur. Dit kan zo 1 miljoen euro kosten. Omdat de boer toch bereikbaar wilden blijven is toen een tijdelijk weg aangelegd. Die loopt parallel aan het spoor tot de bewaakte overweg bij Biljoen.

Moet hij zijn bedrijf nu opheffen?

De boer gaf niet op en klom weer in de telefoon en kreeg weer nee te horen. Auto’s zijn niet meer welkom. De weg werd echt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor de boer werd het dus onmogelijk gemaakt om hier nog een bedrijf te hebben.

Oplossing

Uiteindelijk is na een goed gesprek met een ambtenaar van de gemeente een oplossing gekomen. De uitweg is niet gelegaliseerd, dat gaat de gemeente aanpakken door de weg onder andere te bestraten en een officiële naam te geven. En er komt eindelijk een bordje met “Zutphensestraatweg 5 en 5b bereikbaar”.

Op de weg langs Biljoen rijdt veel sluipverkeer in Velp. Daarom heeft de gemeente besloten dat er een landbouwsluis komt tussen de Zutphensestraatweg en het spoor waardoor er dan geen gewone auto’s meer langs kunnen rijden. Nieuwenhuis vindt dit erg jammer maar de beweegredenen erachter snapt hij wel.

Communicatie

Toch is boer Nieuwenhuis nog wel teleurgesteld door de slechte communicatie van de gemeente Rheden: “We vinden het toch wel jammer dat dit niet “gewoon normaal” met ons gecommuniceerd is. Wij zijn echt geen enge boze boeren met hooivorken en fakkels. De koffie staat altijd klaar bij ons. Hopelijk kan dit in de toekomst wel “gewoon“.