Ook dit jaar een Bevrijdingsrit door de gemeente Rheden

Bevrijdingsrit door de gemeente Rheden. Foto: Wencel Maresch

– Vanuit de richting Arnhem en Brummen werden op 16 april 1945 de zeven dorpen van de gemeente Rheden bevrijd van de Duitse bezetters. Bijna vijf jaar lang heersten de volgelingen van Adolf Hitler in ons land. Zaterdag 15 april wordt die bevrijding gevierd met een rit van authentieke voertuigen uit de oorlog.

Die bevrijding van de zeven dorpen van Rheden, wordt doorgaans iedere vijf jaar herdacht met een zogenaamde Bevrijdingsrit. Een stoet originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijdt bij die gelegenheid door de dorpen, waar rond die herdenking van de bevrijding in 1945, diverse festiviteiten worden georganiseerd. Vanwege Covid 19 werd de rit in 2020 afgelast en ook een jaar later kwam het er wegens Corona niet van.

In het kader van 450 jaar Gemeente Rheden wordt de bevrijdingsrit daarom dit jaar gehouden op 15 april. Die dag zullen ruim zestig originele oorlogsvoertuigen een route rijden van Velp / Rozendaal naar eindpunt Spankeren. Met de karavaan mee rijden de Seaforth Highlanders pipes & drums, de Starlight Sisters en de Band of 4 Brothers, die in de dorpen tijdens tussenstops optredens verzorgen. De plaatselijke oranjeverenigingen zorgen in elk dorp voor de ontvangst van de stoet. Burgemeester en wethouders geven in de dorpen acte de présence.

De route volgt in grote lijnen het traject van de bevrijders uit 1945. De chauffeurs en bijrijders van de voertuigen van rijdend museum Keep Them Rolling zijn – om het plaatje compleet te maken – gekleed in uniformen van de geallieerde legers uit die tijd. Ook zullen leden van toneelverenigingen, gestoken in kleding als gedragen tijdens de oorlogsjaren, plaatsnemen op de voertuigen tijdens de defilés in de verschillende dorpen. Dat alles om een zo authentiek ‘plaatje’ neer te zetten.

“Veteranen, de bevrijders en verzetsmensen van toen, zijn er helaas niet meer of niet meer in staat mee te rijden”, aldus de organisatie. “Daarom wordt veel aandacht gestoken in de voertuigen en de aankleding van stoet. We denken dat het op die wijze mogelijk is toch een goed beeld te schetsen van die bevrijdingstijd in april ‘45. Ook voor mensen die dat niet of in vroege jeugd hebben meegemaakt.”

Hoe loopt de route door de gemeente Rheden?

Het vertrek van de Bevrijdingsrit 450 jaar Gemeente Rheden is om 10.00 uur op de Rosendaalselaan in Rozendaal. Daar formeert de colonne zich en treden ook de Starlight Sisters op. Om 10.30 uur rijdt de stoet over de Hoofdstraat in Velp en langs Nieuw Schoonoord, waar een herdenking wordt gehouden bij het Monument voor moedige mensen in WO2. Om 11.30 uur arriveren de voertuigen bij het Meester van Leeuwenplein in Rheden, om 12.00 uur bij de Van Aldenburglaan in De Steeg, om 12.30 uur bij de muziektent aan de Binnenweg in Ellecom, om 14.00 uur op het plein bij de Jan Ligthartlaan in Laag-Soeren en om 15.00 uur op het Ericaplein in Dieren. Het eindpunt bij de muziektent in Spankeren wordt rond 16.00 uur bereikt. Op alle stopplaatsen – de organisatie vraagt aanwonenden van die routes de vlag uit te steken – zijn optredens en is er de kans de voertuigen van nabij te bewonderen en overal is dat gratis toegankelijk. De complete routes door de dorpen zijn te vinden op de website www.bevrijdingsrit.nl.