Waarom wordt de groene beplanting in Dieren steeds verwijderd?

Groene beplanting in Dieren. Foto: Wijkplatform Dieren Noordoost

– Bewoners uit Dieren zitten nog steeds met vragen. Waarom is de groene beplanting langs de Kanaalweg op ‘De wal’ begin maart opnieuw verwijderd? Niet alleen bewoners maar ook Wijkplatform Dieren Noordoost ergert zich mateloos.

De Wal

Het blijkt dat de grond onder ‘de wal’ waar de beplanting is verwijderd jaren geleden is aangelegd door de gemeente Rheden. En de grond tussen de kanaalweg en de huizen is van meerdere eigenaren. De grond is voor de helft van de Provincie Gelderland (langs de kanaalweg) en voor de andere helft van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (langs het spoor). Ze onderhouden het allebei maar zonder daar goede afspraken over te maken.

Drie keer verwijderd

Uit onderzoek blijkt dat de groene beplanting deze keer zeer grondig is verwijderd door de Provincie Gelderland. Het gaat over een stuk grond van ruim 800 meter lang. De afgelopen jaren zijn de struiken inmiddels drie keer door de provincie verwijderd. En daarna heeft de gemeente ook drie keer de struiken weer teruggepoot, zo vertelt een woordvoerder van het wijkplatform. Daarnaast heeft de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij ook nog af en toe planten verwijderd.

Demping

Wijkplatform Dieren Noordoost is niet blij met de hele situatie. De Wal dempt het geluid van het verkeer op de kanaalweg en de beplanting zorgt ervoor dat de lichten van de auto’s niet in de huizen achter De Wal schijnen. “Het kan wel twee tot drie jaar duren voor alles weer voldoende is begroeid, en daardoor hebben de bewoners achter De Wal weer meer last van het geluid van de auto’s en ook van de lichten van de autolampen.

De gemeente Rheden heeft er dus niets mee te maken. Maar “over het beheer en onderhoud heeft de gemeente afspraken wel gemaakt met bewoners, VSM en provincie, maar we zijn van hen afhankelijk of ze die afspraken nakomen”, zo vertelt een woordvoerder van de gemeente Rheden.

Volgens de gemeente zal de provincie Gelderland voortaan “hun beheer zodanig aanpassen, zodat niet alle beplanting in één keer verwijderd wordt.”