Op tweede Paasdag is het lammetjesdag in Rheden

Rhedense Schaapskudde. Foto: Martin Slijper

– Bij de Rhedense Schaapskudde vieren 122 lammetjes op maandag 10 april (2e Paasdag) weer Lammetjesdag in Rheden van 10:00 tot 16:00 uur. Om 11.00 uur wordt de dag officieel geopend door wethouder Paul Hofman.

Het eerste lam is dit jaar al geboren op 2 februari en de laatste op 28 februari. Het waren een drukke tijden voor Cynthia, de herder van de hele schaapskudde.

Tijdens Lammetjesdag kunnen kinderen dit jaar wol verven en aan diverse knutselactiviteiten meedoen zoals heksenbezems en knapzakken maken. Ook is er een circusschool, een kruiwagenrace, een popcornkraam en er treden clowns op. En natuurlijk zijn er demonstraties met de schapen en honden. Het Rhedens Fanfarecorps komt de boel opvrolijken met muziek.

Lammetjesdag – Foto: Martin Slijper

Adopteer een lammetje

Vanaf 1 maart was het al mogelijk lammetjes te adopteren, dit keer niet in de wei, maar op het plein bij de kooi. Het eerste lam werd geadopteerd door Max en Sjappie. Het lam kreeg de naam Mappie.

Ecthyma-virus

Maar de adoptieperiode verliep anders dan gehoopt. Op 13 maart moest herder Cynthia de adopties en het bezoek van publiek aan de kooi per direct stopzetten in verband met een besmetting met het Ecthyma-virus (zere bekjes). Ecthyma is op zich een ongevaarlijk virus, maar kan overdraagbaar zijn op de mens bij fysiek contact (niet via de lucht). Gelukkig zijn de ‘zere bekjes’ bijna over en Lammetjesdag kan dus gewoon doorgaan, zo meldt herder Cynthia.

Wie nog een lammetje wil adopteren, kan dit doen via de website adoptie.schaapskudde.nl. Daar kun je een lammetje uitzoeken en krijg je ook een foto en geboorteakte. De prijs voor een symbolische adoptie is 25 euro.

Op 11 juni komen een aantal schapen weer naar het dorp Rheden tijdens het Bonteschaapfestival.