Voor ontucht veroordeelde fysiotherapeut op staande voet ontslagen

De fysiotherapeut werd dinsdag veroordeeld. Foto: Pixabay (foto ter illustratie)

– Zorgorganisatie Azora in de Achterhoek heeft een 36-jarige medewerker op staande voet ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag bij een vorige werkgever. De man uit Dieren werd maandag veroordeeld vanwege ontuchtige handelingen die hij als fysiotherapeut bij vrouwelijke cliënten had gepleegd.

Azora besloot de man eind maart al op non-actief te zetten, toen bleek dat er een strafzaak tegen hem liep. Dat meldt mediapartner REGIO8. Dinsdag veroordeelde de rechtbank hem tot drie jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij kreeg deze straf vanwege het ongepast aanraken van twee vrouwelijke patiënten, van wie er één minderjarig was.

De ontucht gebeurde in een periode tussen maart 2017 en augustus 2018. “Daarbij was sprake van het seksueel binnendringen van het lichaam van beide vrouwen”, meldt de rechtbank, die de man uit Dieren ook een beroepsverbod heeft opgelegd.

Azora richt meldpunt in

De zorgorganisatie benadrukt dat er geen signalen zijn dat de man zich ook binnen Azora zou hebben misdragen. Toch kiest het bedrijf ervoor om een meldpunt in te richten, zowel voor intern als extern.

“Mensen die iets zouden willen melden, willen we ook die kans geven”, aldus een woordvoerder. “Dat vonden we wel netjes omdat het ontslag het een en ander kan oproepen. Het heeft ons ook verrast.”

‘Kwam niks uit screening’

De man werkte ‘een aantal jaren’ voor Azora. Bij zijn aanstelling had de zorgorganisatie geen weet van een eventuele rechtszaak. “Als er uit een screening niks naar voren komt, lijkt er niks aan de hand te zijn”, verklaart de woordvoerder, die wijst op het opvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag en een toetsing bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. “Dan moeten ze het zelf aangegeven, dat heeft hij dus niet gedaan.”