Het Sprengenhus in Laag-Soeren krijgt 20 jaar lang een dorpshuisfunctie

‘t Sprengenhus. Foto: Google Maps

– De inwoners van Laag-Soeren kunnen weer opgelucht ademhalen. ‘t Sprengenhus blijft nog zeker 20 jaar lang bestaan. Stichting ‘t Sprengenhus en woningcorporatie Veluwonen hebben deze week een huurovereenkomst voor de duur van 20 jaar getekend.

Hierdoor behoudt Stichting ‘t Sprengenhus voor dorpshuisactiviteiten een belangrijke plek in het kulturhus, ook als Veluwonen in de toekomst het gebouw verkoopt. Veluwonen is namelijk al enige tijd van plan ’t Sprengenhus te verkopen. De woningcorporatie wil zich namelijk inzetten waar ze voor is: het verhuren van huizen voor mensen met een krappe beurs.

Dorpshuisfunctie

“Met deze nieuwe overeenkomst is de dorpshuisfunctie in ’t Sprengenhus voor de komende decennia zeker gesteld. Daarmee blijft voor het dorp Laag-Soeren een gewaardeerde voorziening behouden,” aldus directeur Buitenhuis van Veluwonen.

‘t Sprengenhus in de verkoop

Bij Veluwonen bestaat nog steeds de wens om ’t Sprengenhus te verkopen, maar nu dus met inbegrip van de dorpshuisfunctie voor Laag-Soeren. Hierdoor wordt het voor de woningcorporatie wel iets moeilijker om het ooit te verkopen. Maar het weerhield Veluwonen in ieder geval niet om dit contract af te sluiten.

“Een huurder betaalt ook huur en dat kan voor een koper ook een stukje zekerheid zijn”, aldus Veluwonen. “Als sociale woningcorporatie stellen we onszelf maatschappelijke doelen, die niet altijd leiden tot de hoogste opbrengst. In dit geval willen we ’t Sprengenhus graag verkopen, maar tegelijk ook zorgdragen voor het behouden van de dorpshuisfunctie voor Laag-Soeren.”

Henk Kranenburg van stichting ’t Sprengenhus is blij want hierdoor kunnen inwoners elkaar blijven ontmoeten en er kunnen ook weer sociaal culturele activiteiten worden georganiseerd. “Nu een langdurige huurovereenkomst is gesloten, gaan we met veel enthousiasme de komende tijd in samenspraak met de gebruikers aan de slag, met het opnieuw inrichten van de Huiskamer. We hopen dat alle gebruikers uit Laag-Soeren met veel plezier gebruik blijven maken van het dorpshuis.”

Zie ook: Hoe ziet de toekomst van ’t Sprengenhus eruit in Laag-Soeren?