Zondag is de opening van het jubileumjaar van de gemeente Rheden

Rheden 450 jaar. Foto: Rheden

– De officiële opening van het jubileum ‘Rheden 450 jaar’ vindt komende zondag (16 april) plaats. De opening wordt gehouden op Landgoed Avegoor en Sportpark EDS in Ellecom en wordt voorafgegaan door een historische openingsoptocht.

Het beste zicht op de optocht heb je vanaf de fietspaden langs de Middachterallee in De Steeg, ter hoogte van boerderij de Wolfskuil. Bij die boerderij smelten beide optochten samen. Ook vanaf de Eikenstraat in Ellecom kun je de historische optocht goed zien.

Vervangend gemeentehuisje

Om 11 uur vertrekt de optocht over de Middachterallee vanuit beide dorpen, aangevoerd door muziekverenigingen Excelsior en March & Showband Rheden. De stoet beweegt zich niet alleen over de Middachterallee, maar ook over het zandpad bij Kasteel Middachten, waar Boerderij de Wolfskuil aan ligt. In het midden van de Middachterallee staat een ‘vervangend gemeentehuisje’.

Dit gemeentehuisje is ontworpen door Gerrit van Middelkoop speciaal voor de festiviteiten in het kader van het 450-jarig jubileum. Het gemeentehuisje staat aanstaande zondagmorgen (16 april) in het midden van de Allee en is tevens het podium voor de burgemeester van Rheden, de wethouders en de 7 dorpsschouten.

Gemeentehuis – Foto: Rheden

Zodra de optocht de Eikenstraat in Ellecom bereikt, wordt deze ontbonden onder begeleiding van Het Rhedens Senioren Orkest. De versierde wagens slaan linksaf naar Avegoor, de kleinere voertuigen, loopgroepen en toeschouwers slaan rechtsaf en verzamelen zich op de Eikenstraat waar burgemeester Carol van Eert het jubileum officieel zal openen.

Lopend of met de fiets

Het dringende advies is om zondag lopend of met de fiets te komen, omdat verwacht wordt dat het druk wordt. Pendelbussen rijden vanaf 09.30 uur gratis langs de route tussen Station Dieren en Pannenkoekenhuis Strijland in Rheden.

Na de officiële opening barst het jubileumfestival los op landgoed Avegoor en Sportpark EDS. Daar zijn zeven podia geplaatst waar zo’n 450 Rhedense muzikanten een veelzijdig programma presenteren. Fanfares en harmonieën verzorgen optredens, er zijn solo artiesten, duo’s en kleine bands.

Plattegrond muziekfestival Ellecom – Foto: Rheden

Meer info over ‘Rheden 450 jaar’ op 16 april is te vinden op de website van de gemeente Rheden en op Facebook.