Roskam in Rheden opent de deuren voor eerste 30 Oekraïners

Roskam in Rheden opent de deuren voor eerste 30 Oekraïners. Foto: Martin Slijper

– Het voormalige hotel De Roskam in Rheden is de komende jaren verhuurd aan de gemeente Rheden. Het hotel aan de Arnhemsestraatweg 62 en het bijbehorende voormalige restaurant Grand Bistro 1688 worden vanaf vrijdag gebruikt om Oekraïners op te vangen.

Na drie maanden intensief verbouwen opende de Roskam in Rheden vrijdag de deuren voor de eerste 30 Oekraïners. Om dit mogelijk te maken moesten bouwvakkers hard aan de slag. Van de congreszaal zijn bijvoorbeeld slaapkamers gemaakt. En er zijn ook extra kookgelegenheden gerealiseerd waar iedereen zelf mag koken. En in de ruimte waar eerder een zwembad zat is nu een wasruimte te vinden waar wasmachines, droogrekken en strijkplanken staan.

Roskam in Rheden opent de deuren voor eerste 30 Oekraïners – Foto: Martin Slijper

Buurtbewoners bezorgd

Buurtbewoners hebben dinsdagavond tijdens een inloopavond al een rondleiding gehad in het vernieuwde pand De Roskam in Rheden. Die laten weten vooral bezorgd te zijn over de toekomst.

Tijdens een persconferentie werd ook duidelijk dat de gemeente Rheden op basis van de kruimelgevallenregeling voor maximaal 10 jaar mag afwijken van het bestemmingsplan. Hierdoor kan de gemeente De Roskam nu huren voor twee jaar met een optie van nog eens 8 jaar.

“Na twee jaar wordt jaarlijks bekeken of de gemeente de huur op wil zeggen”, aldus een perswoordvoerder. Buurtbewoners zijn vooral bezorgd wat er gebeurt met het hotel als de Oekraïners over twee jaar zouden weggaan, wat komt er dan in het pand?

Roskam in Rheden opent de deuren voor eerste 30 Oekraïners – Foto: Martin Slijper

Wie betaalt?

Normaal gesproken betaalt het rijk de eenmalige transitiekosten (verbouwingkosten) om te kunnen starten en daarnaast betaald het rijk per Oekraïner en per nacht. In dit geval heeft de eigenaar van het hotel zelf ook meebetaald aan de verbouwing. Hierdoor was het ook mogelijk om sneller een aannemer te vinden om dit project aan te gaan.

Daardoor zullen de maandelijkse kosten de eerste drie maanden hoger liggen dan normaal. De gemeente heeft laten weten dat er een marktconforme huurprijs wordt betaald voor het pand. Hoeveel meldt de gemeente desgevraagd niet. Het hele project kost de gemeente Rheden zelf niets, alles wordt door het rijk betaald, zo meldt de gemeente.

Roskam in Rheden opent de deuren voor eerste 30 Oekraïners – Foto: Martin Slijper

Vrijdag zullen de eerste 30 Oekraïense vluchtelingen het pand betreden. In totaal kunnen er straks 250 mensen wonen. Maar het renoveren van het oude hotel is nog niet helemaal klaar. Over twee weken wordt fase 2 opgeleverd.(Grand Bistro) En in augustus wordt het laatste gedeelte opgeleverd, zo maakten burgemeester Van Eert en projectmanager Otten bekend. Vanaf september kunnen dan 250 mensen in De Roskam wonen.

Op dit moment huisvest de gemeente 61 mensen in Velp. Als er daadwerkelijk 250 Oekraïners in Hotel de Roskam wonen voldoet de gemeente Rheden pas aan de wettelijke eisen van dit moment. Dan huisvest de gemeente in totaal 310 mensen. Volgens de overheid moet Rheden momenteel elke maand 240 mensen opvangen.

Roskam in Rheden opent de deuren voor eerste 30 Oekraïners – Foto: Martin Slijper

Zie ook: Voormalig hotel De Roskam in Rheden tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners

Zie ook: Rhedenaar vraagt hulp voor kinderen uit Oekraïne in de Roskam

Zie ook: Rheden kan nog geen plek vinden voor vluchtelingen Oekraïne