Verdachte ‘McDonald’s-moorden’ doet aangifte tegen zoon slachtoffer

Politie-onderzoek op de plek van de moorden. Foto: ANP

– De Rozendaalse verdachte van de zogenoemde McDonald’s-moord in Zwolle gaat aangifte doen tegen de zoon van een van de slachtoffers. Dat werd donderdag duidelijk bij een tussentijdse rechtszitting in de geruchtmakende zaak. De zoon zou de verdachte voorafgaand aan de fatale schietpartij stelselmatig hebben bedreigd en afgeperst. “De familie van de slachtoffers dreef mensen tot wanhoop.”

Justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar de afpersingen en bedreigingen met de dood, meldt RTV Oost. “Maar dat onderzoek staat op een laag pitje”, aldus de openbaar aanklager. Want volgens het OM zijn die eventuele bedreigingen niet per se gelinkt aan de fatale schietpartij. “Er is geen bewijs in het strafdossier dat de slachtoffers, Ali en Huseyin, de verdachte zelf ook hebben bedreigd.”

‘Good guy’

Volgens een getuige zouden de slachtoffers juist een eventueel conflict hebben willen sussen. “Ali was echt een good guy”, zegt een getuige. En ook het andere slachtoffer, Husseyin, wordt door de getuige dat soort termen toegedicht. De officier van justitie is het eens met de de verdediging van de verdachte dat er voorafgaand aan de fatale schietpartij in het fastfoodrestaurant een conflict bestond tussen de zoon van slachtoffer Ali en de verdachte. “Dat conflict staat buiten kijf en vormt de basis voor dit dossier.”

De zoon van Ali, genaamd Ozan, is momenteel in Turkije. Zoals RTV Oost eerder onthulde, leeft hij daar een soort jetsetleven. Inmiddels is met de politie een afspraak gemaakt om hem te gaan verhoren. “Ozan heeft z’n vliegticket geboekt.”

Dreigen met Baybasin

De verdachte in de zaak heeft toegegeven dat hij een jaar geleden in een bomvolle McDonald’s de twee Turkse broers Ali en Huseyin Torunlar heeft doodgeschoten. Volgens hem werd hij al tijden afgeperst door een zoon en omstanders van de twee broers. Er zou een miljoen euro aan hen zijn gegeven, als investering. Maar de verdachte zag naar eigen zeggen nooit een cent terug.

Toen hij om opheldering vroeg bij een gesprek in de McDonald’s zouden de broers hem nog verder onder druk hebben gezet. Ze hebben volgens de advocaat van de verdachte zelfs gedreigd met de naam Baybasin. Deze Turks-Koerdische Baybasin is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor huurmoorden, gijzelingen en drugshandel.

De verdediging van de verdachte stelt dat mogelijk meer mensen financieel benadeeld zijn door familie van de Turkse slachtoffers. Zo zou een zakenman zelfmoord hebben gepleegd na afpersing door de familie van de twee Turkse broers. Een ander verondersteld slachtoffer van dat soort praktijken zegt: “De één maakt zichzelf van kant, de ander schiet ze dood, en de derde gaat er vandoor”, met dat laatste doelend op zichzelf.

‘Afpersingspraktijken moeten onderzocht’

Volgens de raadsman moeten de veronderstelde afpersingspraktijken verder worden onderzocht. “Daarom wil onze cliënt aangifte doen tegen Ozan, de zoon van slachtoffer Ali.” De verdediging stelt dat het er op lijkt dat de familie van de slachtoffers in geldnood was gekomen en op zoek moest naar potentiële doelwitten om hun kas te spekken. “Er werden doodsbedreigingen geuit en kinderen van potentiële slachtoffers benaderd. Mensen werden door de familie tot wanhoop gedreven.”

De verdediging wil ermee aantonen dat hun cliënt heeft gehandeld onder enorme druk vanuit de slachtoffers. “Er is iets bij hem geknapt.” Volgens de advocaat heeft de verdachte enorme spijt. Zeker omdat het gebeurd is voor de ogen van vele omstanders, onder wie kinderen. De psyche van de verdachte gaat onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum.

Het eindproces in de McDonald’s-moorden is gepland op twee dagen eind november.