Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden

Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden. Foto: Martin Slijper

– Een behoorlijke colonne van 60 originele authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog trok afgelopen zaterdag (15 april) door de gemeente Rheden nadat er gestart was in Rozendaal. De voertuigen zijn van leden van de vereniging Keep Them Rolling (KTR).

De tocht zou eigenlijk twee jaar geleden al plaatsvinden vanwege de 75 jarige bevrijding maar kon toen vanwege de corona pandemie niet doorgaan. Als startactiviteit van 450 jaar gemeente Rheden herdenking kon deze bijzondere tocht nu wel doorgaan. De verschillende Oranjeverenigingen hebben gezorgd voor een warm ontvangst en er hingen veel vlaggen in alle dorpen.

Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden – Foto: Studio Rheden

De bevrijdingsrit door de dorpen kon rekenen op veel belangstelling van de inwoners.

Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden – Foto: Studio Rheden

Als laatste trok de colonne over de groene ophaalbrug Spankeren binnen. Om te voorkomen dat deze fietsbrug zou instorten waren er draglineschotten opgelegd waarna muziekvereniging Wilhelmina de ‘bevrijders’ welkom heette. Daarbij liepen diverse leden van de toneelvereniging in kleding uit 1945.

Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden – Foto: Studio Rheden

Verkeerregelaars Rheden hebben met vrijwilligers er voor gezorgd dat de tocht veilig verliep. In de Spankerense dorpskerk was een tentoonstelling ingericht met foto’s uit de zeven dorpen en een gedekte V-table, met de V van Victory.

Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden – Foto: Studio Rheden
Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden – Foto: Studio Rheden
Vrijheid herdacht in jubilerend Rheden – Foto: Studio Rheden

.