Rozendaal gaat ook Oekraïense vluchtelingen opvangen

Rozendaal gaat ook Oekraïense vluchtelingen opvangen. Foto: Martin Slijper

– De gemeente Rozendaal gaat als laatste gemeente van Nederland ook voor het eerst Oekraïense vluchtelingen opvangen. Vanaf maandag 24 april kan de gemeente op het braakliggende terrein aan de Del maximaal 55 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Dit gebeurt in 26 noodwoningen in vier houten paviljoens.

Er komen drie primitieve woonpaviljoens, één voor families, één voor mannen en één voor vrouwen. Daarnaast komt er één paviljoen voor de was voorzieningen, een kookgelegenheid en een (kleine) centrale ruimte voor ontmoeting.

Om de Oekraïense vluchtelingen op weg te helpen is er een locatie manager voor overdag aangesteld. Ook lopen er diverse woonbegeleiders rond en ’s nacht zijn er ook bewakers. Ook hebben zich al dertig mensen aangemeld als vrijwilliger.

Slaapkamer Oekraïense vluchtelingen – Foto: Martin Slijper

Kosten

De gemeente krijgt drie verschillende soorten subsidies. Rozendaal krijgt eenmalig transitiekosten (verbouwingkosten) vergoed om alles gereed te maken om te starten. Daarnaast krijgt de gemeente van de overheid 88 euro daggeld per dag per inwoner. Dat wordt gebruikt voor de schoonmaak, beddengoed wassen etc etc. En dan krijgt de gemeente nog leefgeld waar bijvoorbeeld eten, roken, bioscoop, telefoonabonnement of kleding van wordt betaald. Als alles goed gaat hoeft de gemeente Rozendaal de komende 17 maanden zelf geen geld bij te leggen.

Zaterdag was er open dag

Alle inwoners van Rozendaal mochten zaterdag, na de gemeenteraadsleden en omwonenden, ook komen kijken in de noodwoningen van de Oekraïense vluchtelingen. Deze grond lag al ruim 16 jaar braak en verscholen achter veel bomen en struiken aan de Del 1. Eigenlijk zou het vijf weken geleden al starten maar er was niet genoeg materiaal aanwezig om alles op te bouwen. Veel spullen moesten vanuit het buitenland komen.

Slaapkamer – Foto: Martin Slijper

Open dag goed bezocht

Ook burgemeester Ester Weststeijn was afgelopen zaterdag aanwezig op de open dag: “Ruim 300 Rozendalers bezochten vandaag de open dag op de opvang locatie voor Oekraïense vluchtelingen in Rozendaal. We zijn bijna klaar. Er worden bergen verzet om vanaf volgende week de eerste groep veiligheid en rust te geven. Ik ben zó trots op allen die bijdragen!”

Op de opvang locatie in Rozendaal, dat qua inwoneraantal de kleinste gemeente op het vasteland in Nederland is, kunnen straks maximaal 55 mensen verblijven, zo vertelde de burgemeester begin februari.

De overheid heeft besloten dat Rozendaal elke dag minimaal 47 mensen moet opvangen. In de gemeente Rheden is dat momenteel 222. Dit aantal wordt bepaald naar aanleiding van het aantal inwoners van de gemeente. Alle vluchtelingen komen gevaceerd naar Rozendaal. De komende weken komen elke week 10 tot 15 mensen. Door de komst van de 55 vluchtelingen zal het aantal inwoners in Rozendaal met 3% tijdelijk groeien van 1757 naar 1812 inwoners.

Rozendaal gaat ook Oekraïense vluchtelingen opvangen – Foto: Martin Slijper

Opvang stopt 1 oktober 2024

Maar dat aantal inwoners neemt weer af op 1 oktober 2024, want dan stopt de opvang in de gemeente Rozendaal. Dat is een harde einddatum volgens de burgemeester in Rozendaal. De gemeente heeft met de eigenaar afgesproken dat het terrein op 1 november 2024 weer kaal wordt opgeleverd.

Dat wil niet zeggen dat het dan echt stopt. Wanneer er geen einde komt aan de oorlog in Oekraïne bestaat er altijd een kans dat het college besluit dat ze opnieuw met de eigenaar van de grond aan tafel gaan om te kijken of ze het voor langere tijd kunnen huren.

Burgemeester Ester Weststeijn: “Er is nog steeds een dringende behoefte aan opvangplaatsen voor mensen uit Oekraïne die de oorlog ontvlucht zijn. We voelen in Rozendaal de noodzaak om een bijdrage te leveren aan mensen in nood. De afgelopen maanden heeft een kleine groep mensen van binnen en buiten onze gemeentelijke organisatie hard gewerkt om de locatie gereed te krijgen.

Vrijwilligers uit Rozendaal hebben geholpen om te zorgen dat de noodwoningen vanaf 24 april ook echt bewoonbaar zijn. Zij staan ook klaar om onze nieuwe tijdelijke inwoners te helpen en wegwijs te maken. Ik ben trots op en dank ook bij dezen iedereen die zich hiervoor heeft ingezet en dat nog gaat doen. In alles toont zich wederom ‘de kracht van klein’.”

De Bosrank – Foto: Martin Slijper

De gemeente houdt haar inwoners via een liveblog op de hoogte van de stand van zaken rondom de komst van de nieuwe inwoners in Rozendaal.

Ingang De Del 1 Rozendaal – Foto: Martin Slijper

Zie ook: Rozendaal vangt nu ook Oekraïners op, zo zit het in jouw gemeente.
Zie ook:
Oekraïners vinden geen onderdak in Rozendaal.
Zie ook:
Rozendaal gaat ook vluchtelingen uit Oekraïne opvangen.