Gevelsteen van voormalige Kasteel Overbeek uit 1770 teruggevonden

Gevelsteen Overbeek uit 1770 teruggevonden. Foto: Cees Ursem

– Een oude gevelsteen van het voormalige Kasteel Overbeek in Velp is weer boven water gekomen. De steen uit 1770 werd na veel speurwerk al vele jaren geleden als definitief verloren beschouwd. Maar dankzij Cees Ursem is de oude steen nu weer terecht.

Cees Ursem was voor de tentoonstelling ‘Muurankers en Gevelstenen’ die op 15 mei in Ontmoetingscentrum De Paperclip opent op zoek naar achtergrondinformatie bij jaartallen op-de muurankers en gevelstenen die in de 7 dorpen van de gemeente Rheden te vinden zijn. Dit alles in het kader van 450 jaar Rheden.

Die steen, of een afbeelding ervan, moest vanzelfsprekend in de tentoonstelling ook aandacht krijgen. Zo kwam Ursem een foto uit 1906 tegen van een gevelsteen tegen van het Huis/Kasteel Overbeek. Na weer een lange zoektocht kwam hij de steen weer tegen in een opslag bij De Monumentenwacht in Valburg.

En nu krijgt de gevelsteen binnenkort weer een nieuw plekje in Velp. “Namelijk het poortje in Villapark Overbeek. Dat is immers ook opgebouwd met materiaal dat afkomstig is van Huize Overbeek”, aldus Cees Ursem.

De tentoonstelling ‘Muurankers en Gevelstenen’ is, in het kader van 450 jaar Rheden, van 15 mei tot eind juni te bezichtigen in Ontmoetingscentrum De Paperclip in Velp. Daarna wordt deze verplaatst naar het Dorpshuis in Rheden en daarna naar Dieren.