De best geklede barbies staan bij Sonja thuis

Sonja maakt duurzame barbiekleding. Foto: Omroep Gelderland

– Galakleding, zomerjurken of maatpakken. Het is een kleine greep uit het kledingassortiment van Sonja Nijland. Voor haar barbies dan. Want Sonja heeft al meer dan tweehonderd outfits gemaakt voor ’s werelds meest bekende pop. Ze wil daarmee laten zien dat het ook anders kan, want in de huidige consumptiemaatschappij staat de garderobe van Barbie er niet zo florissant voor.

“Ik ben opgegroeid in de jaren zestig. Toen kreeg je als kind één barbiepop, en daar kocht je dan losse kledingstukken bij. Maar tegenwoordig heb je dat niet meer. Kinderen hebben nu wel twintig verschillende poppen, met allemaal een eigen kledingstuk. Ik vind dat jammer.”

Volgens haar laten de stoffen van de kleding tegenwoordig ook te wensen over. “Alles is synthetisch, of plastic-achtig. Vroeger werden er echt mooie stoffen gebruikt, zoals mensen zelf ook dragen.” Daarom is ze zelf altijd op zoek naar mooie stoffen, iets waar ze erg blij van wordt. “Dan kom ik een mooi lapje tegen, en dan komen er al gelijk ideeën in mijn hoofd wat ik er allemaal van kan maken.”

‘Niks voor mij, dat gepriegel’

Uit haar naaiclubje is Sonja de enige die zich aan het maken van minikleding waagt. “Er zijn genoeg mensen die tegen mij zeggen van: Oh, dat zou niks voor mij zijn hoor, dat gepriegel. Nee hoor, ik vind grote dingen al zo’n gedoe, laat staan klein. En dan denk ik van: Ja, dat is misschien wel zo, maar klein is ook gauwer klaar.

Naast het zelf bedenken van ontwerpen en patronen, vraagt het maken van kleine kleding ook om een andere techniek. “Je moet wel anders denken. Bij een gewoon kledingstuk doe je de mouw als laatst, als je de rest af hebt. Maar bij een Barbie is dat onmogelijk, die mouwtjes zijn zo klein, die krijg je er dan echt niet meer in. Dus die mouwtjes moeten eerst, en daarna kun je de zijnaden afmaken.”

Hobbymaatje gezocht

Toch raadt ze het zelf maken van kleding wel aan. “Het lijkt moeilijk, maar je moet er gewoon aan beginnen. Start met iets makkelijks, zoals een rokje. En breidt het dan verder uit. En als het mislukt, dan begin je gewoon opnieuw.” Het lijkt haar ook leuk om met iemand samen te werken: “Dan kun je ideeën uitwisselen, ontwerpen uitdenken en lapjes stof delen. Zo kom je samen steeds weer een stapje verder.”