Tuinman Romke heeft handige tips

Tuinman Romke van de Kaa in zijn moestuin. Foto: Omroep Gelderland

– Voorzichtigheid is geboden. Wie nu wil zaaien in de moestuin, kan misschien beter nog even wachten. Tuinman Romke van de Kaa heeft de beste tips voor de moestuinier.

Tuinman Romke van de Kaa kijkt op deze woensdagochtend enigszins verbaasd rond in zijn tuin in Dieren. Een klein beetje met spijt ook, want hij heeft zijn citroenboom buiten laten staan en er was toch weer nachtvorst: “Ik had hem eigenlijk binnen moeten halen. Maar ja, het is een zwaar ding, dus ik heb een steekwagentje nodig. Ik keek naar het weerbericht, dus ik dacht dat het moest kunnen. Achteraf gezien niet zo heel handig.”

Dat er zo laat in het jaar nog nachtvorst is, heeft ook de ervaren tuinman een beetje overvallen: “Heel bijzonder. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat er nog niks boven de grond staat in mei. En als je nu om je heen kijkt, zie je al die kale akkers van de boeren. Normaal zou de maïs boven staan, zouden de aardappelen al boven staan. Er is nog helemaal niets te zien. Net als hier in de moestuin.”

Tips voor wie wil zaaien

Romke had al wel het één en ander gezaaid in zijn eigen moestuin, maar is bang dat er veel opnieuw moet: “Ik moet bijna alles opnieuw doen. De sla zal opnieuw moeten, de andijvie zal over moeten. Verder is het nu tijd voor wortelen, bieten, al dat soort gewassen. Maar die zou je toch niet in maart gezaaid hebben.”

Bekijk hier de tips van Romke:

De belangrijkste tip voor dit moment is daarom volgens Romke: “Voorzichtig zijn en toch maar even afwachten wat er gaat gebeuren tot de ijsheiligen. Dat is over een dag of tien (van 11 tot en met 14 mei). Want misschien gaat het nog wel een keer vriezen. Als je van risico houdt, dan kun je nu alles zaaien. Sla, bieten, wortelen. Maar als je denkt dat er nog een nachtvorstje komt, dan kun je beter nog even wachten.”

En hoewel er dus nog veel moet gebeuren in zijn eigen tuin, heeft hij toch maar even geduld: “Nou ik wacht nog maar even, want wie weet wat er vannacht gaat gebeuren.”

Oppervlakkig zaaien

Geduld, is een schone zaak. Wie geen dubbel werk wil hebben, kan dus misschien maar beter even wachten, als het aan Romke ligt.

Maar als het dan eindelijk zo ver is, dat het wél kan, over een dikke week, is er één fout die mensen vooral niet moeten maken, zegt hij: “Veelgemaakte fout is het zaad begraven, een hele diepe sleuf maken en daarin zaaien. Je moet heel oppervlakkig zaaien. En een vuistregel is: zo dik als het zaad is, zoveel grond moet je er overheen harken of gooien.”

Grote tip

Een tip die voor de beginnende tuinier wellicht nieuw is, maar voor de ervaren moestuinier gesneden koek: “Wissel veel. Je moet altijd rouleren. Waar het ene jaar de bonen staan, daar komt het volgende jaar de sla. En waar dit jaar de sla staat, daar komen volgend jaar de bieten.”

Tot slot heeft Romke nog een tip met een bij-vriendelijk effect: “Laat altijd een paar planten van het vorig jaar staan. Zoals de prei. Die gaat bloeien en daar komen enorm veel bijen op af.”