Ingezonden brief: Spoorwegovergang Lentsesteeg moet open blijven

Lentsesteeg Rheden. Foto: Studio Rheden

– Ingezonden brief: “Ik ben Wilma F. en woon sinds maart 1999 (23 jaar) op de Brinkweg en heb direct te maken met het voornemen om de onbewaakte overgang te sluiten. Het voornemen om een tunnel te maken onder de overgang loopt al jaren en komt (voorlopig) niet van de grond in verband met allerlei procedurele problemen.

Nu hebben ze het voornemen om de overgang halverwege mei 2023 te sluiten en af te wachten tot er ooit een tunnel gerealiseerd kan worden.

Daar worden wij, alle bewoners van de laatste acht huisjes van de Brinkweg, de dupe van. Bij ons houdt de straat op omdat het doodlopend is. Dit betekent dat we maar 1 route overhouden om bij onze huisjes te komen en of weg te komen als de overgang afgesloten wordt.

De overgang biedt ons een uitwijk mogelijkheid als de Brinkweg gestremd wordt. Bijvoorbeeld door omgewaaide bomen over de weg, (vracht)wagens die werk in uitvoering doen, bijvoorbeeld snoeien of anderszins en dat gebeurd vaker dan de enkele incidenten (3 stuks in 23 jaar) die plaats hebben gevonden bij de overgang.

Goed… u zult denken dat die overgang gevaarlijk is en levens kan kosten….. maar is mijn leven dan minder belangrijk???

Ik heb een hond en wandel iedere dag over deze onbewaakte overgang om naar het bos te gaan aan de overkant van de Arnhemsestraatweg. De weides om mijn huis heen zijn verboden gebied voor honden, dus daar kan en mag ik mijn hond niet uitlaten en ben dus aangewezen op het bos aan de overkant en met mij meerdere buren die hetzelfde hebben.

Mocht de onbewaakte overgang afgesloten worden, dan zal ik via de Brinkweg, Roggeweg, Oranjeweg naar de rotonde moeten lopen om vervolgens via de Arnhemsestraatweg naar het bos te lopen. In deze hele route is er geen rekening gehouden met voetgangers. Op de Brinkweg en de Roggeweg rijden veel (grote) auto’s met o.a. paardentrailers, pakketbezorgers etc etc.

Op geen van deze wegen is er een stoep. Dat betekent dat ik met mijn hond de gras of blubberkant in moet om passerende auto’s, fietsen, bromfietsen te ontwijken.

ZEER ONVEILIG VOOR MIJ EN MIJN HOND!

Is dan de veiligheid van die enkeling die NIET UITKIJKT op de overgang, belangrijker dan mijn VEILIGHEID???? En dit geldt ook voor mijn buren.

Daarnaast is de bushalte en de brievenbus voor ons nutteloos geworden omdat we daar niet meer via de onbewaakte overgang kunnen komen. Dat betekend voor degene die afhankelijk zijn van busvervoer een heel eind moeten lopen en dus risico lopen vanwege het ontbreken van stoepen….

Het zal toch niet zo moeten zijn dat ik en mijn medeburgers nu zelf gevaarlijke routes moeten gaan lopen. Omdat er een paar incidenten zijn geweest op onze onbewaakte overgang die veroorzaakt zijn door onoplettendheid!!

Niet omdat deze overgang gevaarlijk is, want het uitzicht is prima om de trein aan te zien komen! Dus als je goed uitkijkt is deze onbewaakte overgang veiliger dan het lopen langs de Brinkweg/Roggestraat.

Mijn dringend verzoek is om de overgang open te laten tot er daadwerkelijk een tunnel komt en of die er nu wel of niet gaat komen… het is voor ons ook een ontsnappingsroute als de Brinkweg gestremd is!!!

Deze afsluiting van de overgang zal ons bewoners van de Brinkweg enorm beperken in onze vrijheid en veiligheid als dit besluit toch doorgevoerd wordt! Hopelijk zal de gemeente onze rechten zwaarder laten wegen dat wat Prorail aanvoert in hun argumenten…”

Zie ook: Trein rijdt jongetje bijna aan: ‘Onbewaakte overweg snel sluiten’.

Zie ook: Onbewaakte overgang moet zo snel mogelijk dicht na ongeval.

Zie ook: Onbeveiligde spooroverweg Lentsesteeg in Rheden dicht?.

Zie ook: Buurtbewoners Lentsesteeg voeren actie, spooroverweg mag niet dicht.

Lentsesteeg Rheden – Foto: Martin Slijper

De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoudelijke juistheid van ingezonden brieven. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat.