Vakantiepark wil vernieuwen maar natuurclub ziet dat niet zitten

Het huidige pop-up restaurant WOODZ. Foto: Buro Harro

– Vakantiepark Buitenplaats Beekhuizen, gelegen in het hart van Nationaal Park Veluwezoom, is na zeven jaar toe aan vernieuwing en verduurzaming. Tenminste, als het aan de ondernemende zussen Irene en Judith Stoevelaar ligt. De vergunningsaanvraag ligt al bij de gemeente, maar belangengroep Beekhuizen Natuurlijk verzet zich hiertegen.

“We hebben al zo’n 160 handtekeningen verzameld,” vertelt Tim Bot. Hij is bestuurslid van belangenvereniging Beekhuizen Natuurlijk, die zich inzet voor de bescherming van de natuur in de omgeving. In een brief aan omwonenden deelden zij onlangs hun zorgen. “De Buitenplaats serveert zijn plannen met een natuurvriendelijk sausje, maar in de basis is het gewoon een commercieel bedrijf dat geld verdient over de rug van de natuur.”

Over Buitenplaats Beekhuizen

Het kleinschalige vakantiepark biedt gasten een luxe overnachting aan in safaritenten, pods en cabins midden in het bos. Daarnaast kunnen de gasten terecht in een pop-up restaurant, WOODZ. Dit restaurant is ook open voor gasten van buitenaf – wat volgens de huidige vergunning niet toegestaan is – maar wel wordt gedoogd. De huidige vergunningsaanvraag moet dit legaliseren. Daarnaast komt er een groter pop-up restaurant, samen met een receptie en een ontmoetingsruimte.

Vergroting

Volgens directielid Judith Stoevelaar zijn verbeteringen hard nodig om Buitenplaats Beekhuizen toekomstbestendig en duurzaam te maken. “Vooral het restaurant is hard toe aan een upgrade. We koken nu bijvoorbeeld nog op gas maar daar willen we vanaf. Daarnaast hebben we meer opslag- en koelruimte nodig, zodat er minder vaak leveranciers hoeven langs te komen. Ook willen we het restaurant toegankelijk maken voor mindervaliden, dus dat betekent dat we kiezen voor een ruimere opzet. Als je alleen naar het restaurant gedeelte kijkt, wordt dit een half keer zo groot. In de praktijk gaan we van 137 naar 142 zitplaatsen. Geen schokkende vergroting, vinden wij.”

‘Niet eenvoudig’

Stichting Behoud Karakter Velp, die eerder de bouw van een groot hotel in het bos tegenhield, noemt de zaak “niet eenvoudig”. Penningmeester Jan Willem Hennemann: “Het is een spanningsveld waarin bescherming van natuur en commercie tegelijk plaatsvinden, dat schuurt met elkaar. Er zitten haken en ogen aan, daar moet je als omgeving waakzaam voor zijn.”

Voorzitter Wim van Tilborg gunt de ondernemers toch het voordeel van de twijfel. “Deze ondernemers doen bij alles hun uiterste best om de natuur te beschermen, omdat ze beseffen dat de natuur hun rijkdom is. Ik ben daarom niet bang dat de nieuwe plannen zullen leiden tot overlast.”

‘Elke activiteit is er één te veel’

Daar denkt Tim Bot toch anders over: “Wij vinden dat je de uitbreiding niet moet vergelijken met hoe het nu is, maar met hoe de situatie vroeger was. Vóór dit vakantiepark zat er een natuurcamping, waar mensen met hun eigen tentje konden staan. Toen kwamen er tot 3000 mensen per jaar. Dat aantal is door de Buitenplaats al opgelopen tot 50.000 per jaar. Dat vinden wij zorgwekkend. Het vakantiepark ligt in een Natura-2000 gebied, dus elke activiteit die daar wordt ontplooid, is er één te veel.”

‘Onterechte zorgen’

Judith geeft aan het kwalijk te vinden dat er onrust ontstaat door de brief die door Beekhuizen Natuurlijk is verspreid: “In onze ogen zijn het allemaal onterechte zorgen. Er wordt een beeld geschetst dat alles hier op de schop gaat. Maar in de praktijk verandert er haast niks. Wij staan bekend om onze balans tussen natuur en recreatie, en dat zal zo blijven.”