Klimaatactivisten bezetten hogeschool in Velp

Klimaatactivisten bezetten hogeschool in Velp. Foto: Omroep Gelderland

– Klimaatactivisten hebben Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp bezet. Donderdagochtend hebben ze zich eerst in de aula van het gebouw geïnstalleerd, ze gaan later vanochtend ook op het schoolterrein staan. De activisten zijn niet van plan daar weg te gaan tot de directie hun eisen heeft ingewilligd, laat Arvid Volborth namens hen weten.

Hun belangrijkste eis is dat de hogeschool alle banden met de fossiele industrie verbreekt, legt Arvid uit. Dan gaat het bijvoorbeeld om banken waarmee wordt samengewerkt of waar leningen bij uitstaan zoals ABN AMRO of de Rabobank. Die investeren volgens Arvid nog altijd heel veel in de fossiele industrie. “Maar denk ook aan de samenwerking met Friesland Campina. Een van de meest vervuilende bedrijven van het land.”

Verder willen de actievoerders dat het in het curriculum dat de hogeschool aanbiedt veel meer over klimaatrechtvaardigheid en klimaatverandering gaat.

Bekijk de video:

‘Sympathisanten kunnen aansluiten’

De actiegroep heeft zich aangesloten bij de globale organisatie End Fossil; Occupy! en bestaat uit zo’n vijftien leden die de school op dit moment met elkaar bezet houden. Arvid hoopt dat nu de bezetting is gestart, zich meer sympathisanten bij hen aansluiten.

Onder hen bevinden zich zowel studenten als docenten, weet Arvid. Toch is het voor docenten volgens hem moeilijk om openlijk hun steun te betuigen. Een docent die dat deed, zou telefoon vanuit de directie hebben gehad dat dit ‘absoluut niet kon’.

‘Laten ons niet tegenhouden’

De activisten hebben al op verschillende manieren geprobeerd om in contact te komen met de directie, vertelt Arvid. “Die weigert over onze eisen te spreken. We worden aan alle kanten tegengewerkt. Flyers worden verwijderd en we mogen alleen op bepaalde plekken flyeren. Ze doen er alles aan om de open dialoog die wij willen voeren tegen te gaan. Maar wij laten ons niet tegenhouden. We hebben het recht om te demonstreren.”

Overnachten of ingrijpen?

Zolang de directie niet aan hun eisen wil voldoen, blijven ze desnoods op het hogeschoolterrein overnachten, stelt Arvid. De vraag is of en hoe er wordt ingegrepen, realiseert hij. In Amsterdam werd bij een vergelijkbare actie het universiteitsgebouw van de UvA door de ME ontruimd waarna er tientallen arrestaties plaatsvonden.

Ook op de Rotterdamse Erasmus Universiteit greep de ME eind vorig jaar in en zouden milieuactivisten zijn weggesleurd. Op diezelfde universiteit werd eerder deze week een actie met twaalf arrestaties beëindigd.

Naar de Vrije Universiteit van Amsterdam wijzen de actievoerders juist als voorbeeld van hoe het wél kan. Deze zou als eerste in Nederland hebben aangegeven geen onderzoekssamenwerkingen meer aan te gaan met fossiele bedrijven. Woensdag besloot de Universiteit Utrecht voortaan over de ‘klimaatnoodtoestand’ te spreken als het gaat over klimaatverandering. Volgens de demonstranten daar is dat ‘een kleine stap in de goede richting’.