Bezetting op hogeschool duurt voort

De actievoerders houden de hogeschool in Velp nog altijd bezet. Foto: Arvid Volborth

– De klimaatactivisten die donderdagochtend Hogeschool Van Hall Larenstein bezetten, hebben daar ook de nacht doorgebracht. “Niet iedereen heeft goed geslapen, maar verder is de nacht goed verlopen”, vertelt actievoerder Arvid Volborth. Volgens hem heeft de directie ook tijdens de staking weer meerdere verzoeken om met elkaar in gesprek te komen afgewezen.

“We hebben gevraagd of ze mee wilden ontbijten. Toen ze zeiden al gegeten te hebben, boden we koffie aan. Maar zij moesten aan het werk”, kreeg Arvid te horen. “Kennelijk hebben ze belangrijkere dingen te doen.”

Donderdagochtend hebben vijftien klimaatactivisten Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp bezet. Met spandoeken en tenten hebben zij zich in de aula geïnstalleerd. Zij zijn niet van plan om daar weg te gaan voordat de directie met hen de open dialoog aan wil gaan over hun eisen. De belangrijkste eis is dat de hogeschool alle banden met de fossiele industrie verbreekt. Verder willen de actievoerders dat het in het curriculum, dat de hogeschool aanbiedt, veel meer over klimaatrechtvaardigheid en klimaatverandering gaat.

Arvid is verbaasd over deze houding. Vooral omdat woordvoerder Judith van den Hul donderdag nog aan Omroep Gelderland vertelde dat de studenten meerdere keren zijn uitgenodigd voor een gesprek en dat de directie dat ook zal blijven doen.

Van den Hul laat zelf weten dat ze de studenten deze morgen heeft bedankt voor de uitnodiging, maar dat ze aan het werk gaat. Ook heeft zij een directielid tegen de demonstranten horen zeggen dat hij ‘wel even langs zou komen’. Betekent dat ook dat er daadwerkelijk de dialoog met de studenten wordt aangegaan? Van den Hul geeft aan op dit moment in een overleg te zitten. Hierin wordt de nacht geëvalueerd en worden de plannen voor de rest van de dag gemaakt.

‘Kunnen het lang volhouden’

Als het aan Arvid ligt, blijft hij met zijn actiegroep nog zeker het weekend. Mogelijk langer. “We kunnen de bezetting ook in shifts voortzetten. Dan kan iedereen de belangrijke dingen in zijn privéleven gewoon door laten gaan. Op die manier kunnen we het lang volhouden.”

Een van de actievoerders probeert wat nachtrust te pakken onder een tafel in de aula. – Foto: Arvid Volborth

Of de hogeschool dat ook toe zal staan weet hij niet. Afgelopen nacht zijn er twee medewerkers van de school en een directielid in de school gebleven, zag Arvid. “Wellicht waren ze bang dat we iets met het gebouw zouden doen ofzo. Maar dat zijn we helemaal niet van plan, dus die angst is onterecht.”

Voor vandaag heeft de actiegroep ook weer allerlei activiteiten in gedachten. Zo zal er een update worden gegeven aan alle medestudenten die daar interesse in hebben, wordt er een gastles verzorgt door Extinction Rebellion, een natuurfilm gedraaid en is er ruimte voor een ‘open discussie’.