Hogeschool ontruimd, bezetting beëindigd: ‘Nog zeker niet klaar’

De laatste actievoerder wordt door de politie weggedragen uit het schoolgebouw. Foto: Omroep Gelderland

– De bezetting van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp is vrijdagavond beëindigd. Met behulp van de politie werd het gebouw ontruimd. De meeste actievoerders gingen na een gesprek met de politie vrijwillig weg. Een van hen werd vervolgens naar buiten gedragen. Er vonden geen arrestaties plaats.

De bezetting mag dan zijn gestopt, maar daarmee is de actiegroep nog zeker niet klaar, kondigt Arvid Volborth namens hen aan. “We zullen binnenkort onze volgende stappen bespreken.” Hij noemt het uitermate zwak dat hogeschooldirecteur Jan van Iersel kennelijk liever de politie op hen afstuurt dan in gesprek te gaan.

Donderdagochtend bezetten vijftien klimaatactivisten Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Met spandoeken en tenten installeerden zij zich in de aula. Zij wilden daar niet weg voordat de directie met hen de open dialoog aan zou gaan over hun eisen. De belangrijkste eis is dat de hogeschool alle banden met de fossiele industrie verbreekt. Verder willen de actievoerders dat het in het curriculum, dat de hogeschool aanbiedt, veel meer over klimaatrechtvaardigheid en klimaatverandering gaat.

Dat de meeste actievoerders er uiteindelijk voor kozen het pand toch vrijwillig te verlaten, was met name om arrestaties te voorkomen, legt Ivy uit. Toch is dit geen einde, weet ook zij. “Het is een proces dat verder gaat.” Al met al heeft zij wel een voldaan gevoel over de actie.

Docent Nelly van der Pasch constateert dat de demonstranten niet de ruimte hebben gekregen om echt hun punt te maken. “Zij willen in gesprek met het bestuur en de kans krijgen om hun verhaal te doen. Zij staan ook open voor een gesprek met degenen die een andere mening hebben.” Als het bestuur welwillend was geweest, hadden de studenten volgens haar ook best in het weekend in de school actie kunnen voeren. “Het bestuur zou daarin ook kunnen faciliteren om ervoor te zorgen dat de veiligheidsaspecten daar geen probleem in hoeven te zijn.”

Bekijk hier hoe de bezetting werd beëindigd.

Docent Ard Schoenmaker heeft begrepen dat het bestuur de situatie onveilig vindt, met name omdat er ’s nachts wellicht mensen van buitenaf naar binnen zouden gaan.

‘Gesprek moet achter gesloten deuren’

Waarom de actievoerders niet ook een weekend kunnen blijven als een nacht ook kan? “Een weekend is wel heel lang”, reageert hogeschoolwoordvoerder Judith van den Hul. Zij geeft aan dat de hogeschool ook in gesprek wil met de activisten. Maar dat gesprek zou dan wel achter gesloten deuren plaats moeten vinden, erkent Van den Hul.

En om die reden wordt dat aanbod door de actievoerders afgeslagen, verklaart Arvid. Het gesprek dat de studenten zo graag met hun directie willen voeren moet in elk geval in de openbaarheid en voor iedereen toegankelijk zijn, legt hij uit.

‘Willen open en transparante dialoog’

Volgens docent Ard Schoenmaker is vanaf vorig jaar november al duidelijk dat het de studenten om een ‘open, inclusieve en transparante dialoog’ te doen is. “Waar zowel medewerkers als studenten naar kunnen luisteren. Geen onduidelijke afspraken die achter gesloten deuren worden gemaakt.”

De directie van de hogeschool weigert ook om een interview met Omroep Gelderland aan te gaan.

Locoburgemeester Paul Hofman zegt een beroep te blijven doen op alle partijen om met elkaar in gesprek te gaan en elkaars standpunten te bespreken.