Politiek roept hogeschooldirectie op tot open gesprek met klimaatactivisten

Politiek roept hogeschooldirectie op tot open gesprek met klimaatactivisten Foto: Omroep Gelderland
Politiek roept hogeschooldirectie op tot open gesprek met klimaatactivisten Foto: Omroep Gelderland

VELP – De directie van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en de klimaatactivisten die daar eind vorige week een bezetting hielden, moeten een open dialoog met elkaar voeren. Daarvoor pleit burgemeester Carol van Eert van Rheden. Hij wil kijken hoe de veiligheidsrisico’s die de directie daarvoor ziet, weggenomen kunnen worden. Bijvoorbeeld met een onafhankelijke facilitator. Ook raadsfracties uit Rheden en Arnhem pleiten voor een gesprek in de openbaarheid.

De hogeschooldirectie biedt de studenten op dit moment alleen een gesprek achter gesloten deuren aan. Over het waarom geeft zij geen uitleg, zoals de directeuren tot nu toe sowieso weigeren Omroep Gelderland te woord te staan. Van Eert weet te vertellen dat zij zich bij een open dialoog, zoals de actiegroep graag wil, zorgen maken over de ‘persoonlijke veiligheid’ van de deelnemers. De burgemeester zegt die zorg te snappen, maar wil wel kijken naar mogelijkheden om toch het open gesprek met elkaar aan te gaan. Ook vindt hij het de verantwoordelijkheid van de school om hun standpunt en beweegredenen duidelijk naar de buitenwereld uit te leggen.

Vorige week donderdag bezetten vijftien klimaatactivisten de hogeschool. Met spandoeken en tenten installeerden zij zich in de aula. Ze wilden niet weg voordat de directie met hen de open dialoog aan zou gaan over hun eisen. De belangrijkste eis is dat de hogeschool alle banden met de fossiele industrie verbreekt. Verder willen de actievoerders dat het in het curriculum dat de hogeschool aanbiedt, veel meer over klimaatrechtvaardigheid en klimaatverandering gaat.

Vrijdagmiddag besloot de directie om het gebouw met behulp van de politie te laten ontruimen. Deze week stuurde de actiegroep de directie per brief een ultimatum. Zij vragen de hogeschooldirecteuren om uiterlijk maandag met een geschreven verklaring te komen over waarom zij niet de open dialoog met de studenten aan willen gaan en hoe zij over de eisen van de actiegroep denken. Zo niet, dan volgt er verdere escalatie.

Dat ook deze communicatie weer via via komt en niet rechtstreeks door de directie wordt gecommuniceerd, bevestigt voor activist Arvid Volborth de manier waarop zij werkt. “Alsof ze in een bubbel leven.” Bovendien kunnen er volgens Arvid best afspraken worden gemaakt om die veiligheid te borgen. “Het gaat ons er vooral om dat er een goede verslaglegging komt. Zodat voor iedereen duidelijk is wat er is besproken en welke afspraken zijn gemaakt.”

De keuze om eind vorige week de hulp van de politie in te roepen om de bezetting van de hogeschool te beëindigen, lag meer bij de directie dan bij hem als burgemeester, legt Van Eert uit. “Omdat het gaat om particulier terrein, is mijn rol daarin wat ingewikkeld. Als jij mensen op je terrein hebt waarvan je vindt dat zij huisvredebreuk plegen, kun je daar de hulp van de politie voor inroepen. Dat is de keuze van de school op dat moment.”

'Maakt het geheimzinnig'

Ook fracties uit de gemeenteraad van Rheden zien graag een gesprek in de openbaarheid tussen de klimaatactivisten en de directie. “Achter gesloten deuren maakt het geheimzinnig”, stelt Marleen Noorland (PvdA). Dat de directie een gesprek in de openbaarheid afhoudt, noemt ChristenUnie-raadslid Hendri Witteveen ‘echt jammer’. VVD’er Jelte Kolkman zegt niet te weten waarom zo’n gesprek niet in de openbaarheid kan en pleit voor een mediator om ervoor te zorgen dat de partijen met elkaar om tafel kunnen.

Tim Endeveld (GroenLinks) zegt het gevoel van de demonstranten heel goed te begrijpen. “Ik kan me voorstellen dat je bij een open dialoog kijkt naar een mooie vorm op basis van gelijkwaardigheid. Dan kan iedereen er deelgenoot van zijn en eenzelfde verhaal hebben over wat er is besloten.” De opstelling van het bestuur zoals deze nu naar voren komt, noemt Endeveld ‘betreurenswaardig’. “Veiligheid kan in dit geval ook wel een makkelijk excuus zijn. En als die het is, moet je dat uit kunnen leggen.”

Een protest of het beëindigen daarvan zijn geen duurzame oplossingen. Soms zijn ze nodig, maar we komen er alleen uit als we het open gesprek aangaan met elkaar

raadslid Thomas Eskes (GPR Burgerbelangen)

“De oplossing ligt altijd in de dialoog”, ziet Thomas Eskes van GPR Burgerbelangen. “Een protest of het beëindigen daarvan zijn geen duurzame oplossingen. Soms zijn ze nodig, maar we komen er alleen uit als we het open gesprek aangaan met elkaar.”

Uit de gemeenteraad van het naastgelegen Arnhem klinken soortgelijke geluiden. “Natuurlijk moet een dialoog in de openbaarheid”, is Marjan van Munster (PvdA) duidelijk. De houding van de directie komt vreemd op Leo de Groot (Partij voor de Dieren) over. “Ze hebben toch niets te verbergen, hoop ik?”