1400 keer gebeld met 112, maar politie weet niet wie dat doet

De politie in Velp zoekt een beller die om de haverklap 112 belt. Foto: Pxfuel

– De politie in Velp zit in de maag met een mobiele beller die de 112-alarmcentrale bestookt met onnodige telefoontjes. De afgelopen twee maanden belde een vrouw het alarmnummer 1400 keer. Wijkagent Bart Bosman zegt dat de beller dit doet in de buurt van De Ulenpas, een wooncentrum voor senioren.

De Ulenpas aan de Korte Wal bestaat uit twee woontorens van dertien verdiepingen aan de rand van het Velperbroekcircuit en telt 234 appartementen en twee interne dienstwoningen. Het wooncentrum heeft een eigen 24-uursalarmsysteem.

Aanbellen gaat niet

De politie sprak intussen al met een aantal bewoners. Moet ze niet gewoon bij iedereen aanbellen? “Nee”, reageert de wijkagent. “Te veel voordeuren.”

De zoekactie naar de 112-beller wordt bemoeilijkt, doordat niet zeker is dat de beller in een van de twee complexen van De Ulenpas woont. Het kan ook de nabije omgeving zijn, zegt Bosman. Daardoor is het niet uitgesloten dat de beller aan de overkant van het Velperbroekcircuit woont in de Arnhemse wijk Presikhaaf. “Ons onderzoek is dus breder en en we kunnen niet zomaar alle mobiele telefoons uitpeilen, daar zijn regels voor. Dat maakt het vinden van de beller lastiger.”

De veelbeller veroorzaakt geen acute problemen bij de hulpdiensten, verzekert Bosman. “112 is altijd bereikbaar, maar de beller houdt wel een lijn bezet en dat betekent dat iemand anders in de wacht zit. En dat is natuurlijk vervelend bij een noodsituatie.”

Eén op de drie telefoontjes niet nodig

RTL Nieuws meldde vorige maand dat 112 vorig jaar in 1 van de 3 gevallen ten onrechte werd gebeld. Bij de alarmcentrale ging in 2022 bijna 3,5 miljoen keer de telefoon. Niet alles is misbruik: er bellen ook mensen die om aandacht vragen of voor de lol bellen. En een deel van de bellers zijn zogenoemde ‘broekzaktelefoontjes’.

Misbruik van 112 is strafbaar, volwassenen kunnen een boete krijgen of een gevangenisstraf. Ouders van kinderen die het alarmnummer misbruiken krijgen een waarschuwingsbrief van de politie. Helpt dit niet, dan wordt het kind doorverwezen naar Halt.

Bosman denkt dat een straf voor degene die hij zoekt niet werkt. “Dit is iemand die hulp nodig heeft.”

De beheerder van het wooncentrum in Velp heeft op verzoek van de politie met enkele bewoonsters gesproken. “Ik ken iedereen hier”, zegt Bert van de Kracht. “Ik acht de kans erg klein dat het iemand van De Ulenpas is.” Hij hoopt dat de politie de belster snel op het spoor is. Al is het alleen maar om de rust onder de bewoners van De Ulenpas te laten terugkeren. “Leuk zijn die bezoekjes aan de voordeur niet, want ze denken meteen dat ze verdachte zijn.”