Veelbelster 112 nog gezocht, politie zal nummer niet blokkeren

De politie in Velp zoekt een beller die om de haverklap 112 belt. Foto: Pxfuel

– Hoewel een vrouw uit Velp of Presikhaaf in twee maanden tijd 1400 keer het alarmnummer 112 heeft gebeld, zou de politie nooit een nummer blokkeren van een misbruiker van het noodnummer. Dat laat de politie Gelderland-Midden weten, die nog op zoek is naar de vrouw.

“Een burger moet altijd contact met ons kunnen opnemen als er nood aan de man is. Je wil niet dat je – tussen de honderden telefoontjes die onnodig waren – net één telefoontje mist dat wel nodig is”, aldus woordvoerder Sven Strijbosch.

Maar de hulpdiensten balen er wel van. “Dat we iemand niet blokkeren neemt niet weg dat we misbruik sterk afkeuren en daar tegen optreden”, zegt Strijbosch. “Je houdt de lijn bezet voor iemand die wel écht hulp nodig heeft.”

Velp óf Presikhaaf

Het onderzoek naar de beller uit de omgeving Velp loopt dan ook nog volop. De belster belt uit de buurt van De Ulenpas, een wooncentrum voor senioren, in Velp, waar de politie met enkele bewoners uit de 236 woningen sprak. Maar de zoekactie is lastig, doordat het telefoontje ook nog uit Presikhaaf kan komen.

Op het misbruiken van het noodnummer staan straffen. Volwassenen kunnen een boete krijgen of een gevangenisstraf. Ouders van kinderen die het alarmnummer misbruiken krijgen een waarschuwingsbrief van de politie en het kind kan naar Halt gestuurd worden als het daarmee niet ophoudt. Overigens denkt de wijkagent dat de belster geen kwade bedoelingen heeft, maar iemand is die hulp nodig heeft.

Noodnummer niet opslaan

Van alle telefoontjes naar 112 is 1 van de 3 ten onrechte, soms ook ‘broekzaktelefoontjes’. Dat kan je voorkomen door 112 niet op te slaan in je contacten, of onder ‘Alarm’, omdat de 1 en de A vaak per ongeluk gebeld worden. Als je per ongeluk hebt gebeld, krijg je waarschijnlijk een voicemail of sms.