Suzan brengt ‘kloppend hart’ terug in kasteel

Kunstenares Suzan Spoelstra. Foto: Omroep Gelderland

– Suzan Spoelstra glimlacht en scant haar eigen gemaakte sculpturen in de expositieruimte van de Oranjerie. Op deze prachtige locatie in Rozendaal komt veel in het leven van de Velpse samen. De grote passie van Suzan is het maken van kunst waarin een verhaal zit verpakt.

Het werk dat ze maakt is deels vormgegeven in het souterrain van Kasteel Rosendael. Deze zaterdag, zo aan het eind van de middag, zal een speciaal moment worden in het leven van de 40-jarige Velpse die geboren werd in de provincie Groningen en opgroeide op de Veluwe. Dan opent ze haar eerste expositie op de sprookjesachtige locatie.

Meer vrijheid

Juist in beeldtaal kan ze haar gevoelens en creativiteit kwijt. “Sommige dingen zijn best spannend om over te praten, dat gaat niet zo makkelijk”, vertelt ze ook uit eigen ervaring. “Maar als je het beeldend uitdrukt, ervaar je misschien wat meer vrijheid. Je hoeft dan niet alles te vertellen. Beelden zeggen nog altijd meer dan duizend woorden.”

Het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) zag wel wat in de plannen van Suzan en haar compagnon Lisanne. Samen richtten ze het bedrijf Onestopworkshop op en proberen ze voet aan de grond te krijgen in de kunstwereld.

De twee leerden elkaar kennen op de academie in Arnhem en hebben als doel cultuureducatie voor iedereen beschikbaar te maken. Daarnaast krijgen ze nu dus de kans om workshops te geven in het statige kasteel.

‘Dit raakt elkaar allemaal’

“En daar zijn we ontzettend dankbaar voor”, vertelt Suzan die in het kasteel haar eigen keramiek atelier heeft mogen organiseren. “Er komt ineens veel samen voor mij. Het raakt elkaar allemaal want hoe mooi is het dat ik het werk dat ik op school en in het souterrain maak nu hier in de oranjerie mag exposeren. Dat dat is gelukt, maakt me erg trots.”

Glans symboliek van het leven

Suzan heeft een grote liefde voor keramiek. “Je ziet hier een onderdeel van mijn beeldend werk. Uit exotisch hardhout maak ik sculpturen. Er staan veel totempjes die zijn gedraaid op elementen van keramiek. Daarnaast houd ik ook van glazuur. De glans ervan symboliseert voor mij wel een beetje het leven. In elk stuk zit ook een gedichtje verwerkt dat is opgerold in de klei en meegebakken in de oven.”

Volgens het GLK is met de komst van de kunstenaars het ‘kloppend hart terug in de onderste verdieping van het kasteel.’ Maarten Cornax is enthousiast. “De ruimte kwam leeg en we zochten er een goede invulling voor.”

“De Torckschool in Rozendaal heeft er een tijdje ingezeten tijdens de renovatie”, vertelt Cornax. “Nu gebeurt er echt weer iets op creatief vlak, zoals dat vroeger ook zo ging. Er komen al aanvragen binnen voor familiefeesten en bedrijven.”

‘Ik heb geprobeerd mezelf uit te dagen’

Een droom van Suzan is om nu ook mensen die eenzaam zijn binnen de deuren van het kasteel te krijgen. Zelf heeft ze zo’n periode ook ervaren. “Tijdens corona heb ik me wel heel alleen gevoeld. Maar ik vond mezelf ook weer terug. Ik ben nu net 40 geworden, een alleenstaande moeder en heb geprobeerd om mezelf flink uit te dagen. Dat is wel gelukt. Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding beeldende kunst en vormgeving en dat is fantastisch. Ik ben een soort van ontpopt.”

Tijdens de coronapandemie keek ze echter wel eens mistroostig om zich heen. “Toen merkte ik dat het leuke truttige van de creatieve clubjes verdwenen is. Maar ik weet ook dat er heel veel behoefte is om samen te komen.”

“Mensen die zich eenzaam voelen, die zijn er veel. En dat heeft niets met therapie te maken. Wat we gemist hebben, is nu weer mogelijk. Daar wil ik graag in helpen door samen creatief bezig te zijn. Het zijn juist die éénlingen die ik zou willen bereiken.”