Joyce heeft veel last van haar buren (en ze is niet de enige)

Joyce met haar zoontje. Foto: Omroep Gelderland

– In de Van der Duyn van Maasdamstraat is het al tijden onrustig. De reden? Buren die verward gedrag vertonen en overlast veroorzaken. Een incident met een groot keukenmes was de druppel die de emmer deed overlopen en meerdere bezorgde buurtbewoners trokken aan de bel.

Joyce woont pal naast de overlastgevende buren en vertelde eerder deze week dat ze 24 uur per dag haar deuren op slot heeft, een beveiligingscamera heeft opgehangen en een extra poort in haar achtertuin heeft gebouwd. “Zodat ik altijd weg kan wanneer dat nodig is.”

Als alleenstaande moeder met een zoontje van 3 jaar voelt Joyce zich al jaren onveilig in haar eigen huis. Ze heeft honderden meldingen gedaan bij woningcorporatie Vivare en belt bijna elk weekend naar de politie om de overlast aan te geven. Tot op heden is er echter nog geen oplossing gevonden.

‘Kunt u niet verhuizen?’

Haar verhaal roept op Facebook veel reacties op, met name van mensen die zich in de situatie herkennen. Zo zegt Michael: “Ik zit in dezelfde situatie, en de politie kan niks doen. Woningcorporaties houden zich niet aan de afspraken en wuiven het weg door te zeggen dat ik zelf ook bijdraag aan de overlast.”

Iekje sluit zich daar bij aan. “Hier van hetzelfde laken een pak”, vertelt ze. “Ik woon ook naast zo’n persoon. De woningbouw en de wijkagent zeggen doodleuk: kunt u niet verhuizen?

Woningcorporatie Vivare geeft in reactie op Joyce’ verhaal aan dat ze met alle meldingen een dossier opbouwen, daarna overgaan tot officiële waarschuwingen en ook contact zoeken met hulpinstanties: “Mocht dit de situatie niet verbeteren, dan kan uithuisplaatsing via een rechter worden afgedwongen.”

Dat hele proces kan echter heel lang duren. Zo zegt Patricia in een online reactie: “Wij zijn zeven jaar bezig geweest overlast van onze buurman aan te kaarten. Uiteindelijk zijn we drie keer bij de rechter geweest en is hij godzijdank uit huis gezet. Het kost kracht en doorzettingsvermogen, maar de aanhouder wint.”

Tekorten in de GGZ

Naast mensen die zich in de situatie herkennen, worden ook de problemen in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) aangekaart als mogelijke oorzaak van het feit dat verwarde mensen te lang thuis blijven wonen: “De GGZ is zo overbelast dat ze in no time weer op straat staan. Er moet eerst iemand zwaar toegetakeld worden, voordat er iets wordt ondernomen. Intussen worden de politie en de buurt opgezadeld met deze mensen. Het is schandalig, zowel naar de verwarde persoon als naar zijn/haar omgeving toe”, aldus Bouke-Rimke.

De politie erkent dat de problematiek rondom verwarde personen toeneemt. Het aantal geregistreerde incidenten over personen die verward gedrag vertonen is in onze provincie in tien jaar tijd bijna drie keer zo hoog geworden, schreef Omroep Gelderland eind 2022.