Kerken vieren fusie op Eerste Pinksterdag

Wilspamarkt en kerk Spankeren. Foto: Studio Rheden

– Op Eerste Pinksterdag, zondag 28 mei, is het een feestelijke dag voor de Protestantse Gemeente Dieren en de Hervormde Gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren-NO. Ze vieren namelijk het definitieve besluit om samen te gaan.

De nieuwe gemeente zal de naam Protestantse Gemeente Zuidoost-Veluwezoom te Dieren-Laag Soeren-Spankeren dragen, maar kortweg bekend staan als de Protestantse Gemeente Zuidoost Veluwezoom.

Zowel de Protestantse Gemeente Dieren als de Hervormde Gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren-NO hebben een rijke traditie die teruggaat tot vele eeuwen geleden, vooral in het geval van Spankeren. De nieuwe gemeente telt ongeveer 1300 leden die op verschillende gebieden zeer actief zijn.

Veel inwoners van Dieren, Laag-Soeren en Spankeren zullen vertrouwd zijn met de kerkgebouwen van deze gemeenten, zoals de Boskapel in Laag-Soeren, de Petruskerk in Spankeren en de Ontmoetingskerk in Dieren. Alle drie de kerkgebouwen hebben niet alleen een religieuze functie, maar vervullen ook een belangrijke rol in de dorpsgemeenschap. Gelukkig blijven deze gebouwen na de fusie in gebruik bij de nieuwe kerkelijke gemeente.

Op Eerste Pinksterdag beginnen de festiviteiten om 9.00 uur met gebedsdiensten in zowel de Boskapel in Laag-Soeren als de Petruskerk in Spankeren. Vervolgens zullen de aanwezigen zich verzamelen bij de Ontmoetingskerk, waar om 9.45 uur de gezamenlijke dienst van start gaat. Om 10.00 uur begint de feestelijke Samengaan-dienst, waarin de verenigde gemeente wordt gevierd.

Zie ook: Protestantse en Hervormde gemeente willen in 2023 fuseren