Frans (71) is al dagen spoorloos, familie bezorgd

Ter illustratie. Foto: Omroep Gelderland

– Waar is Frans gebleven? Die vraag spookt al dagen door de hoofden van zijn familieleden. De 71-jarige Frans woont in Velp en heeft een verstandelijke beperking. Donderdag stapte hij op de trein naar Oberhausen en in die Duitse stad is hij voor het laatst gezien.

Frans’ jongere broer Bennie is al sinds 1997, toen hun moeder kwam te overlijden, zijn mantelzorger. Hij ziet Frans dagelijks en helpt hem met allerhande zaken. “Ik regel zijn financiën, zorg voor zijn eten en zie erop toe dat bij hem thuis wordt schoongemaakt”, legt Bennie uit. Dat is een zware taak, maar hij doet het voor zijn broer.

Gezien in Oberhausen

Frans woont in een flat in Velp en gaat normaal gesproken drie dagen per week naar de dagopvang. Hij komt geregeld aan bij een tankstation in zijn buurt, waar hij een praatje maakt en steevast een kop koffie krijgt. Afgelopen donderdag zagen de medewerkers hem daar voor het laatst, toen hij rond 8.00 uur langskwam. Toen wees niets er nog op dat de dag anders zou verlopen dan andere dagen.

Diezelfde ochtend is hij gezien op treinstation Arnhem Centraal, waar hij in de trein naar Oberhausen stapte. Een kennis van Frans en Bennie heeft hem vervolgens nog gezien in Oberhausen. Bij die persoon gingen op dat moment geen alarmbellen af, want Frans ging wel vaker een dagje ‘op stap’ en keerde dan in de avonduren altijd weer huiswaarts.

Injecties gemist

Dat is nu niet gebeurd. Sinds hij werd gespot in Oberhausen, is het stil geworden rond Frans. Zijn broer Bennie is heel bezorgd dat het niet goed gaat met hem. Frans heeft iedere vier weken een injectie nodig om mentaal stabiel te blijven, maar door een fout bij zijn huisartsenpraktijk heeft hij die prik de laatste drie maanden niet één keer gehad. Dat gegeven, plus het feit dat Frans’ zwager recent kwam te overlijden, kan ervoor hebben gezorgd dat de Velpenaar in de war is geraakt.

Bennie heeft zijn broer dan ook als vermist opgegeven bij de politie. Die ziet uit naar Frans en heeft zijn vermissing via verschillende kanalen gedeeld met het publiek. Hoe die zoektocht vordert, weet Bennie naar eigen zeggen niet. “Ze bellen me in principe alleen wanneer Frans gevonden is. Toen hij in Oberhausen rondliep oogde hij volgens mijn kennis onbezorgd, maar inmiddels ben ik bang dat hij in gevaar is. Hij heeft zijn medicatie nodig en inmiddels is hij al vier dagen kwijt”, zegt Bennie.

‘Bel de politie’

Bennie zegt dat zijn broer niet goed in staat is zichzelf verstaanbaar te maken. “Iemand die hem niet kent, zal niet begrijpen wat hij wil zeggen. En hij spreekt geen Duits. Als mensen hem zien, moeten ze dus de politie waarschuwen. Ik hoop dat hij snel terugkomt, en als dat gebeurt, ga ik regelen dat er 24 uur per dag toezicht op hem is. Er moet controle komen, want dit kan zo niet meer.”