Wat is AI? Bibliotheek Dieren legt het uit

bibliotheek. Foto: Pixabay

– Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. Naast alle waarschuwingen voor deze nieuwe technologie kan AI ook worden gebruikt voor ‘goede dingen’. Dat vertellen twee onderzoekers van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen in Bibliotheek Dieren.

Een huis waarbij door kunstmatige intelligentie de gordijnen vanzelf opengaan. Pijlen op de vloer lichten op en wijzen de weg naar de badkamer. De koffie staat klaar en op de muur wordt een foto geprojecteerd van een boterham met kaas, want dat eet je graag in de ochtend. Het helpt je eraan te herinneren dat te eten. Het klinkt als het huis van de toekomst, maar dit ‘empathische huis’ staat al in Arnhem. De woning dient eigenlijk als een soort mantelzorger – ter ondersteuning van mensen met dementie.

Kunstmatige intelligentie, ook wel ‘artificiële intelligentie’ of kortweg AI, is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar wat AI is en wat we ermee kunnen, blijft voor velen een vraag. Daarom organiseert de Bibliotheek Veluwezoom een gevarieerd programma over dit onderwerp.

De presentatie ‘Zorg en AI’ is donderdag 15 juni van 14.30 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Dieren. De entree is gratis. Aanmelden moet via de Bibliotheek Dieren.