Betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Foto: Martin Slijper

– Na het statiegeld op blikjes komt de overheid nu met iets nieuws. Als je vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden.

Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakje dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen.

Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli óók voor de portemonnee. Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels volgens de overheid:

– Je betaal extra voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een maaltijd bij de Chinees, Poké, Thai of snackbar haalt, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation.

– De kosten die je maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.

– Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren. Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg moet betalen en die je terug kunt brengen of ondernemers vullen de beker of het bakje dat jij hebt meegebracht.