Rheden en Arnhem creëren speciale fietsroute voor studenten

Gemeente gaat fietspad in Velp vernieuwen voor studenten. Foto: Martin Slijper

– De gemeenten Rheden en Arnhem zijn onlangs gestart met de aanleg van een nieuw fietspad tussen Velp en Arnhem. Dit fietspad loopt van de Lange Water in Arnhem langs het spoor tot de Zuider Parallelweg in Velp vlak bij Van Hall Larenstein.

Door het nieuwe fietspad komt er een nieuwe verbinding tussen Velp en Arnhem. Het wordt volgens de gemeenten nog makkelijker om snel met de fiets van Velp in Arnhem te komen en het maakt ook de onderwijsinstellingen Van Hall Larenstein, Yuverta en HAN University of Applied Sciences beter bereikbaar met de fiets.

Het wordt een comfortabel fietspad: volledig rood geasfalteerd en de fietser krijgt zo veel mogelijk voorrang op kruisingen. Zo kunnen fietsers vlot doorfietsen vanuit Arnhem langs het spoor naar Velp en terug.

Wat kost het?

De kosten van het nieuwe fietspad tussen Velp en Arnhem worden naar ratio van de lengte van ieders deel van het fietspad over de beide gemeenten verdeeld. De provincie Gelderland heeft 75% subsidie beschikbaar gesteld. Dit betekent dat de gemeente Rheden zelf 152.000,- moet meebetalen. De afstand van het nieuw aan te leggen fietspad in de gemeente Rheden bedraagt slechts 360 meter. Het is niet bekend of het bestaande fietspad naast Yuverta ook nog wordt vernieuwd (Laarweg).

Wethouder geeft aan ‘Veilig en snel’

Gea Hofstede, wethouder Mobiliteit van de gemeente Rheden: “We willen graag een fietsvriendelijke gemeente zijn. Inwoners moeten veilig en snel per fiets kunnen komen waar ze willen zijn. Dit fietspad draagt daar aan bij. We nodigen iedereen uit om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Fietsen is goed voor het milieu en de gezondheid en natuurlijk is het dé manier om te ervaren hoe mooi onze gemeente is.”

Fietspad 4 meter breed

Met de term ‘veilig’ doelt de wethouder volgens een persvoorlichter “op het feit dat het fietspad 4 meter breed wordt zodat fietsers elkaar goed kunnen passeren, dat het fietspad goed verlicht wordt, dat er zich in dit fietspad geen (ongelijkvloerse) kruisingen bevinden, dat het fietspad op Rhedens grondgebied uitsluitend voor fietsers is zodat de fietser het pad niet met auto’s hoeft te delen, en dat er bij het inplanten van de bermen rekening wordt gehouden met de sociale veiligheid.”

Snelle fietsroute

Oorspronkelijk zou het fietspad door heel Velp lopen. Drie jaar geleden had de gemeente Rheden namelijk plannen om een snelle fietsroute te realiseren tot Dieren, maar dat ging niet door. Ook de provincie zag het niet zitten, omdat de Velpse Hoofdstraat met oversteekplaatsen en verkeerslichten niet aan de eisen voor zo’n snelle verbinding voldoet. De Hoofdstraat in Velp staat zelfs in de ‘Top 10 van de gevaarlijkste wegen van de provincie Gelderland‘.

Zie ook : Geen ruimte in Velp, streep door snelle fietsroute