Kans op natuurbranden op de Posbank erg groot

Parkeerplaats Posbank. Foto: Martin Slijper

– Vanwege de voortdurende droogte op de Veluwe houdt de brandweer nauwlettend rekening met het risico op natuurbranden. In vrijwel alle natuurgebieden zijn open vuren verboden, ook op de Posbank, zo melden de veiligheidsregio’s.

Na een nat voorjaar is Nederland al drie weken lang geteisterd door kurkdroog weer. Ook de komende weken wordt er nauwelijks neerslag verwacht. Bovendien waait er vrijwel constant een matige tot vrij krachtige wind uit het noordoosten.

De combinatie van langdurige droogte en wind heeft ertoe geleid dat de meeste veiligheidsregio’s Fase 2 hebben afgekondigd op de Veluwe. Fase 2 betekent dat de brandweer extra voertuigen paraat heeft staan om snel in te grijpen bij een natuurbrand.

Tevens geldt er een verbod op open vuur in de natuur, variërend van barbecues en houtkorven tot wensballonnen en houtvuurtjes. Zelfs verleende vergunningen voor evenementen kunnen worden ingetrokken indien een beheerder van een natuurgebied het brandrisico te groot acht.

Posbank – Foto: Martin Slijper

Het voornaamste probleem is dat de bovengrond in snel tempo uitdroogt, waarbij dagelijks zo’n drie tot vier millimeter vocht verdampt. Slechts een vonkje is voldoende om een natuurbrand te doen ontstaan, en het bestrijden ervan wordt dan een uitdaging. “Tijdens droge periodes kan een natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind”, zo benadrukken de veiligheidsregio’s op de website www.natuurbrandrisico.nl.