Zoeken naar vermiste Frans (72) gaat door

Politie vestigt het overlijden van Frans Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland (archief)
Politie vestigt het overlijden van Frans Foto: Jasper Lindner / Omroep Gelderland (archief)

VELP – De zoekactie naar de verstandelijk beperkte Frans uit Velp is nog volop aan de gang. Met een kleine vijftig mensen zoeken ze de man tussen Arnhem en Aalten. “We hangen bij stations en in de buurt ervan flyers op met een foto van Frans”, zegt Willeke Wouterse uit Arnhem die de zoekactie coördineert.

De man (72) is al sinds 1 juni zoek en zou op meerdere plekken in de Achterhoek gezien zijn. Hij is ook in het Duitse Oberhausen geweest, weet Bennie, de broer van Frans. “Hij is daar niet meer. Voor het laatst is hij in Aalten gezien. Dat was vrijdag.”

Wouterse kent de familie al haar hele leven, zegt ze. “Wie hem vindt moet Frans heel rustig benaderen. Vraag gerust hoe het met hem is, maar raak hem maar niet aan. Frans raakt dan in paniek en dan gaat hij ervandoor.”

Arriva: foto verspreid

Frans reist per trein en stapt om de haverklap in en uit. Geld heeft hij niet. Hij bietst peuken en kopjes koffie en pakt dan de trein weer, zegt Wouterse. Een van de zoekers had contact met een conducteur van Arriva in Doetinchem, vertelt ze. “Ze letten op hem.”

Een woordvoerder van Arriva laat weten dat een foto van Frans onder medewerkers is verspreid. “We hebben protocollen hoe te handelen met verwarde mensen”, zegt hij. Hij drukt de betrokkenen op het hart niet bang te zijn dat Frans als notoire zwartrijder wordt behandeld. “Deze man moet geholpen worden.”

'Laat hem niet alleen'

Wouterse adviseert om de politie te bellen en Frans ondertussen aan de praat te houden met koffie en een sigaretje. “Laat Frans niet meer alleen, praat over het weer of wat dan ook.”

Een bericht van de politie Velp-Rozendaal op Facebook is intussen meer dan 2100 keer gedeeld. “We krijgen heel veel reacties”, zegt een woordvoerster van de politie. Op meerdere plekken zou hij zijn gezien, blijkt uit reacties op Facebook. Willem schrijft: “Hij is in Aalten bij mensen aan de deur geweest. Daar was die met een bos bloemen. En een briefje dat die in Velp woont. Ze heeft Frans naar het station gestuurd. Want hij was verward, zegt ze.”