Velp moet nog maanden wachten op glasvezel

Gasleiding geraakt bij aanleg eerste glasvezel in Velp. Foto: Martin Slijper

– Het duurt nog maanden voor de eerste Velpenaren gebruik kunnen maken van internet via glasvezel. Delta heeft het afgelopen half jaar glasvezelkabels gelegd in bijna alle straten van Velp. Nu zijn de glasvezelcentrales aan de beurt.

Op dit moment worden de glasvezelkabels tot in de woningen van de klanten aangesloten. Nadat alle huizen zijn voorzien van glasvezelkabel en een modem worden de vier glasvezelcentrales geïnstalleerd.

De ingehuurde medewerkers van Delta zijn momenteel bezig met de eerste glascentrale in Velp-Zuid. Daar zullen de eerste klanten mogelijk pas in september 2023 gebruik kunnen maken van het internet als ze een abonnement hebben afgesloten.

Daarna worden één voor één de drie andere glasvezelcentrales in Velp aangesloten. Maar de kans is groot dat het nog zeker een half jaar duurt voordat alle huishoudens, die daadwerkelijk internet via glasvezel willen hebben, ook worden aangesloten. Bij veel woningen moet nog een glasvezelkabel vanaf de straat worden gelegd naar de meterkast.

Ziggo, KPN of glasvezel?

Veel mensen weten niet welke keuze ze moeten maken. Delta Fiber wil graag één van de vier grootste internetproviders van Nederland worden. Maar is overstappen naar glasvezel wel verstandig? En wat is eigenlijk het verschil tussen KPN, Ziggo en Delta?

Bij een Ziggo kabel- en KPN dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak lager. Bij glasvezel is de uploadsnelheid hoger. Maar de gemiddelde huishoudens merken erg weinig van het verschil. Mensen die overstappen naar glasvezel zijn vaak niet tevreden met de huidige verbinding of met de prijs en willen daarom glasvezel uitproberen. Wie overstapt moet er wel rekening mee houden dat klanten van Ziggo de televisiekwaliteit beter vinden, zo blijkt uit onderzoek van de consumentenbond.