Papierfabriek sluit de deuren: ‘Zwarte dag’

Archiefbeeld van de papierfabriek in Eerbeek. Foto: ANP

– Papierfabriek De Hoop in Eerbeek sluit de deuren. Dat betekent dat 185 mensen hun baan verliezen.

Directeur Robert Minnesma van de papierfabriek spreekt van een zwarte dag: “Voor de medewerkers, hun gezinnen en voor heel Eerbeek.” Hij bevestigt dat het Finse moederbedrijf Stora Enso het voornemen heeft de fabriek te sluiten.

De sluiting betekent dat 185 medewerkers hun baan verliezen. “We gaan nu het adviestraject in. Daarin blijven we gewoon papier maken. We praten met de Ondernemingsraad (OR) en met de bonden om tot een goed sociaal plan te komen. We kijken ook of we medewerkers van baan naar baan kunnen begeleiden. Wellicht binnen Stora Enso.”

Machine staat stil

De directeur kan nog niet aangeven wanneer de sluiting definitief zal zijn: “Zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Het is zo maar december. Ik vermoed dat het ergens in december zal zijn, maar dat staat niet helemaal vast.”

Volgens Minnesma moest er wat gebeuren: “Sinds februari stond één van de twee papiermachines al stil. We hoopten dat het weer aan zou trekken, maar dat is niet gebeurd.”

Schandalig

De bonden FNV en CNV spreken van een schandalige beslissing, amper een halfjaar nadat Stora het bedrijf dat al meer dan 350 jaar bestaat, heeft overgenomen. Ze vinden dat Stora Enso eerst moet kijken of het de fabriek kan verkopen, zonder dat de 185 werknemers hun baan kwijtraken.

Ashna Kamta, bestuurder FNV Procesindustrie: “Wij vinden dit echt schandalig. Dit is één van de oudste papierfabrieken van Nederland, voorganger Molen De Hoop is uit 1657. Van generatie op generatie werken hier mensen uit de regio. Wij laten zeker niet zomaar gebeuren dat dit prachtige bedrijf ineens verdwijnt.”