Wolvenlobby om in te kunnen grijpen heeft weinig nut, zegt deze expert

Een wolf in de Gelderse natuur. Foto: Jan Bruil

– De provincie Gelderland wil gaan lobbyen om de bescherming van de wolf te verlagen en beheer mogelijk te maken. Oftewel, het dier kunnen verjagen of doden. Maar volgens expert Luuk Boerema heeft die lobby eigenlijk geen zin.

Dat zei Boerema, omgevingsrechtjurist, woensdagavond in het provinciehuis. Samen met belangenorganisaties, schapenhoudster Ellen van der Zweep en ambtenaren was hij daar om Statenleden te informeren. De cruciale vraag van de avond: kan de wolf worden beheerd? Een meerderheid in de Gelderse Staten wil de wolf kunnen aanpakken, maar daar gelden strenge regels voor.

En er werd woensdagavond hard gezocht naar mogelijkheden. Finse, Roemeense en Franse rechtbankuitspraken werden erbij gehaald. Wanneer zijn er genoeg wolven? Wat is een probleemwolf? Vooral de partijen op de rechterflank zochten naar opties om in te kunnen grijpen.

Coalitie wil lobby

Een van de mogelijkheden is een lagere beschermstatus voor de wolf. Het dier is door Europese regels streng beschermd: in het kakelverse coalitieakkoord staat dat de provincie moet gaan lobbyen om die regels minder streng te maken.

“Maar er geldt een even zwaar kader voor overige soorten. Als die wolf van de Europese lijst valt, komt hij op de Nederlandse lijst. Vangen en doden kan niet zomaar, de wolft blijft gewoon beschermd”, zegt hij.

Toch ziet BBB’er Eric Kemperman ruimte. “We hoorden vanavond ook dat er wel degelijk beleidsruimte is: moeilijke begrippen zoals ‘gunstige staat van instandhouding’ en ‘populatie’ zijn heel moeilijk te duiden. Dat wordt ingekleurd vanuit een gedachte voor de wolf. Wij denken er anders over en willen de ruimte die er is benutten.”

Er kan worden ingegrepen bij een wolf die problemen veroorzaakt. Maar gaat het dan om een probleemsituatie of een probleemwolf? “De wet kent die term helemaal niet. Dat is echt een beleidsterm”, legt Boerema uit.

‘Al die rapporten’

En precies daar is volgens de BBB ruimte: beleid. Door dat aan te passen, zou er volgens de BBB meer kunnen. Maar zoek je dan niet de juridische grens op? “Als politicus moet je die verantwoordelijkheid nemen, we moeten durven die ruimte te pakken. We hebben het vandaag niet eens over de onrust gehad, al die rapporten. Wat voor geld kost dat wel niet? We moeten nu onze rug rechten.”

Maar Boerema waarschuwt dan toch: het beheren van de wolf is lastig. “Dan moet er echt sprake zijn van een extreme situatie, en dan kan je echt wel ingrijpen. Alleen men vindt iedere aanval op een schaap al een extreme situatie, maar zo werkt het niet.”

Volgende week praat de politiek verder, dan gaan de partijen met elkaar in debat.