Binnen 24 uur twee keer een sinkhole in Velp, buurtbewoners helpen elkaar

Buurtbewoners helpen elkaar na waterleidingbreuk. Foto: Joop Minkman

– Bij bewoners aan de Karekietstraat in Velp kwam vrijdagmorgen geen water meer uit de kraan. De oorzaak was een leidingbreuk. En zaterdagmorgen ging het weer mis op de Kraanvogelstraat.

Vitens is vrijdag aan de Karekietstraat in Velp meteen begonnen met het herstellen van de breuk in de waterleiding. De buurtbewoners hebben toen bij de minibieb een tuinslang met grondwater op de stoep gelegd die mensen konden gebruiken om het toilet door te spoelen.

Buurtbewoners helpen elkaar na waterleidingbreuk in Karekietstraat – Foto: Boudewijn van de Geijn

Nadat de medewerkers van Vitens vrijdag klaar waren in de Karekietstraat ging het zaterdagmorgen weer mis in dezelfde wijk. Dit keer was er een waterleidingbreuk op de hoek van de Kraanvogelstraat en de Plevierstraat.

Buurtbewoners helpen elkaar na waterleidingbreuk in Karekietstraat – Foto: Joop Minkman

En ook bij de Kraanvogelstraat en de Plevierstraat hielpen buurtbewoners mekaar door de tuinslang weer te voorschijn te halen.

Sinkhole in Kraanvogelstraat in Velp – Foto: Boudewijn van de Geijn

Sinkhole

De oorzaak is waarschijnlijk een sinkhole. Studio Rheden is al vaker een sinkhole tegengekomen in het verleden, maar hoe ontstaan ze eigenlijk?

Een sinkhole noemen ze ook wel eens een zinkgat of een verdwijngat. Sinkholes ontstaan in Nederland vaak als er overgangen zijn van warm naar koud weer. Eerst wordt de bodem warm en daarna koud. Een knal van water door een kapotte waterleiding kan dan zorgen voor een groot gat.

Sinkhole in Kraanvogelstraat in Velp – Foto: Boudewijn van de Geijn
Sinkhole in Kraanvogelstraat in Velp – Foto: Joop Minkman