Rode beuk op Joodse begraafplaats blijft staan dankzij massaal verzet

Joodse begraafplaats Dieren. Foto: Studio Rheden

– De rode Beuk op de Joodse begraafplaats in Dieren wordt dankzij de inzet van omwonenden en politieke steun niet gekapt. Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) wilde de rode beuk kappen maar buurtbewoners waren daar niet blij mee en kwamen op het laatste moment in actie.

De beuk was in 2022 al voorgedragen voor de beschermde bomenlijst. Maar door een administratieve fout stond deze nog niet op de lijst vermeld. Daarom mocht de boom worden gekapt na het afgeven van een omgevingsvergunning door de gemeente Rheden.

Toen dat bekend werd heeft de PvdA-fractie schriftelijke vragen gesteld aan de gemeenteraad omtrent de bedreigde kap van deze waardevolle boom. En omwonenden hebben bezwaar gemaakt en een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank. En bovendien hebben zij een petitie gestart, die door maar liefst 700 mensen is ondertekend.

Na een gesprek tussen buurtbewoners, gemeente Rheden en NIK is nu besloten dat de rode beuk op de Joodse begraafplaats toch blijft staan.

Zie ook: Hoe is het met de Rode Beuk in Dieren?
Zie ook:
Dierenaren niet blij met kappen oude rode beuk op Joodse begraafplaats
Zie ook:
Oude rode beuk op Joodse begraafplaats wordt deze maand nog gekapt
Zie ook:
Kappen rode beuk voorkomen door demonstratief voor de boom te gaan zitten
Zie ook:
Buurtbewoners starten petitie, gezonde oude beuk moet blijven