Rhedense veteranen op Bronbeek in het zonnetje gezet

Foto van veteranendag Rheden 2022 Foto: Martin Slijper
Foto van veteranendag Rheden 2022 Foto: Martin Slijper

RHEDEN – In verband met de Nederlandse Veteranendag heeft locoburgemeester Dorus Klomberg ruim 200 veteranen ontvangen die in de gemeente Rheden wonen. In verband met de nieuwbouw van het gemeentehuis vond de bijeenkomst opnieuw plaats op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

Tijdens de bijeenkomst sprak de loco burgemeester zijn waardering uit voor het werk van de Rhedense veteranen. Ook gastspreker adjudant Lion van der Most hield weer een toespraak. Na het officiële gedeelte was er een informeel samenzijn met als afsluiting een Indische maaltijd.

Eerbetoon

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen –jong en oud, man en vrouw- die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. De gemeente Rheden telt momenteel 256 veteranen. Zij zijn rechtstreeks betrokken geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Niet alleen in de Tweede Wereldoorlog, Korea en Indië maar ook in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak of Afghanistan en Nieuw-Guinea.

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag is sinds 2005 jaarlijks rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. In 2006 heeft de ministerraad besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen. Nederland telt ongeveer 105.350 veteranen: van Tweede Wereldoorlog veteranen tot en met militairen die zijn ingezet bij de vredesmissies van nu.