In dit hypermoderne ziekenhuis weet je sneller wat je mankeert

Ziekenhuis Rijnstate in Elst is geopend. Foto: Omroep Gelderland

– Het ziekenhuis in Velp heeft de deuren gesloten. Het pand aan de President Kennedylaan uit 1971 wordt afgebroken want er komt een duurzame woonwijk. Ziekenhuis Rijnstate is verhuist naar Elst. Maandagmorgen werd met een klap op de gong het nieuwe ziekenhuis geopend en konden de eerste patiënten naar binnen.

In Rijnstate Elst kunnen patiënten terecht voor onderzoeken en voor planbare zorg waarvoor geen opname nodig is. Het ziekenhuis ligt naast het station. Het is volgens Rijnstate het enige energie-neutrale ziekenhuis in Europa, zo schrijft Omroep Gelderland.

Zie ook: Rijnstate Velp sluit de deuren voor patiënten

Rijnstate Velp – Foto: Martin Slijper

Hiervoor kun je er terecht

Rijnstate in Elst vervangt de locaties van het ziekenhuis in Velp en Arnhem-Zuid. Er is zo’n twee jaar aan gebouwd. Het gaat daarmee ook in oppervlakte terug: “Wij gaan van 26.000 naar 12.500 vierkante meter, omdat we het veel efficiënter en vaak digitaler doen”, zegt Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Volgens hem is het ziekenhuis een nieuw concept: “Veel compacter. Veel directe zorg in de omgeving van de patiënt. State of the art-apparatuur voor iedereen.”

Van Harten gaat verder: “Het gaat hier om snelle behandeling. Er is een ‘eerste harthulp-light’. Als je lichte hartklachten hebt, kun je snel terecht en snel weten of je naar het ziekenhuis moet om opgenomen te worden.”

Volgens hem voorziet het daarmee in een behoefte voor de mensen in de streek. Patiënten kunnen er daarnaast ook terecht voor staaroperaties.

Pijn op de borst

Chirurg Jeroen Rütter legt uit hoe snel je geholpen wordt als je pijn op de borst hebt: “Deze CT-scan kan hele snelle afbeeldingen maken, in goede kwaliteit, van de kransslagader van het hart.”

En dat levert volgens hem veel voordelen op: “Dat mensen straks een veel sneller traject hebben. Wat soms weken duurde als je wat vagere klachten had op de borst, om te analyseren wat er aan de hand is. Maar wat ook zorgde voor een hele grote patiëntenstroom naar de eerste harthulp. Soms waren er stops. En dat kan natuurlijk niet voor de echte acute patiënten.”

Het levert een aantal voordelen op, volgens hem: “Voor de patiënten een heleboel tijdwinst. Dit levert wekenlang tijdwinst op. Dat je in één dagdeel alles weet. Dat levert ook rust van geest op. In plaats dat je wekenlang onderzoeken krijgt.”

“Het levert voor het ziekenhuis op dat mensen die ook echt acute hulp nodig hebben, we acuut kunnen helpen”, aldus Rütter.

Groen en digitaal

Het ziekenhuis maakt volgens Omroep Gelderland gebruik van veel nieuwe technieken, vertelt Van Harten: “Mensen kunnen bijvoorbeeld als eerste in Nederland met ons elektronisch patiëntendossier thuis inchecken, net zoals bij de luchthaven.”

Op het dak liggen zo’n 2300 vierkante meter aan zonnepanelen om groene energie op te wekken: “We hebben hier alle energie op zonne-energie en waterstof”, vertelt Van Harten. “Wij zijn het eerste ziekenhuis in Europa, en waarschijnlijk in de wereld, dat op waterstof draait. We zijn 60 procent zelfvoorzienend.”