Moeten we bang zijn voor de wolf? Dit zeggen experts

Wanneer heeft voor het laatst een wolf een mens aangevallen?

– Honderdvijftig jaar is hij weggeweest uit Nederland. Maar nu de wolf weer terug is in ons land, blijkt dat we niet goed om kunnen gaan met het roofdier. Hoe bang moeten we zijn voor de wolf nu er steeds meer in Gelderland leven? Moeten we er rekening mee houden dat wolven ook weleens mensen kunnen aanvallen?

Het risico dat een wolf een mens aanvalt, is heel laag, maar niet nul. Dat stellen wolvendeskundigen van natuurorganisaties. Volgens wolvenkenner Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging in Nijmegen hoef je niet bang te zijn als je een wolf tegenkomt. “Ja, het is een roofdier met scherpe tanden. En als je hem in een hoek drijft, kan hij gevaarlijk zijn.”

“Maar de getemde hond van de buren is doorgaans gevaarlijker en onberekenbaarder dan de wilde wolf”, gaat hij verder. “Als je bij wijze van spreken met je kind naast je naar de brievenbus loopt en er een dobermann pinscher op je af komt lopen, zou je tien keer zo bang moeten zijn als voor een wolf. Mensen zijn op geen enkele manier een prooi in de ogen van een wolf. Het liefst blijft hij zo ver mogelijk bij je vandaan.”

Strijd om voedsel

Tot in de negentiende eeuw zijn aanvallen van wolven op mensen geregistreerd, maar dat ging over wolven met hondsdolheid. Ondertussen is die ziekte in heel Europa uitgeroeid en komen wolvenaanvallen op mensen niet meer voor.

“Hooguit op de Balkan of ergens achterin Rusland”, weet ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz van ARK-rewilding in Nijmegen. “Maar dan gaat het altijd over verlaten en desolate gebieden waar mens en wolf strijden om het weinige voedsel. Zo’n situatie is hier in Nederland ondenkbaar.”

Wolf vreest mensen

Recente aanvallen van wolven op vee in Drenthe en begin deze maand aanvallen op schapen in Elspeet geven boze reacties op sociale media. Terwijl van de gedode schapen in Elspeet nog niet vaststaat of zij slachtoffer zijn geworden van een wolf, zeggen ook Gelderlanders niet meer rustig in het bos te lopen.

Ik loop rustig met mijn dochtertje in het bos

“Onzin”, zegt ecoloog Linnartz. “We hoeven echt niet bang te zijn voor de wolf. Eerder andersom: de wolf heeft het meest te vrezen van de mens. Je moet natuurlijk wel net zoals bij andere dieren de regels van de natuur in acht nemen. En dat betekent afstand houden en niet voeren.”

“Als je een wolf in het nauw brengt zoals die natuurfotografen laatst in park De Hoge Veluwe, kan hij ter verdediging natuurlijk een schijnaanval plaatsen. Maar dat is met de andere grazers die we tegenwoordig in de natuur hebben uitgezet natuurlijk ook zo. Ik loop rustig met mijn dochtertje in het bos”, benadrukt de ecoloog.

Oergevoel

Waar dan toch die angst voor de wolf vandaan komt terwijl er geen reden voor is? Linnartz: “Wij zijn als mens de grootste predator op de wereld. En voelen ons dus veilig. Nu komt de wolf weer terug en dan komt er een oergevoel op dat we moeten oppassen.”

Maar de wolf trekt volgens hem zijn eigen plan en heeft eigenlijk geen interesse in de mens. “De wolf is wijs genoeg om te weten dat hij bij de mens weg moet blijven”, filosofeert Linnartz. “Echt, zolang je hem respecteert en niet op hem afloopt om hem te aaien heb je als mens geen last van de wolf. Houd afstand en voer ze niet.”

Lees hier alles over de wolf in Gelderland