Opbouw Dreamfields in weer en wind

Organisator David Brons Dreamfields

– De opbouw van festival Dreamfields in Lathum heeft deze week te kampen met veel wind en regen, maar desondanks verzekert organisator David Brons dat alles op tijd af komt.

Dus bouwen de 80 mannen gestaag door zodat zaterdag 35.000 bezoekers kunnen genieten van de muziek en de mooie decors tijdens het dance-event langs de oevers van recreatieplas Rhederlaag. Dreamfields staat bekend om de prachtige decors. Dit jaar, tijdens de elfde editie, is het grote podium opgebouwd als een Maya-tempel met watervallen. En er is een beachstage, geïnspireerd op de stad Miami.

“Ja de decors van Dreamfields zijn een unique selling point”, zegt organisator David Brons. “Elk jaar doen we daar ons uiterste best voor en ook nu is het resultaat fantastisch.” En dat ontwerpen en bouwen is een echte familiezaak vertelt zoon Zino Brons, manager decorbouw: “Het begint allemaal gewoon met een schets, soms zelfs op een bierviltje. Daar doet ook een oom aan mee. En dan werken we dat verder uit. Het is eigenlijk een soort puzzel die we in een week tijd uiteindelijk hier opbouwen.”

Eén beker voor elke bezoeker

Het terrein zal dit jaar een stuk schoner blijven, zo is de verwachting. Want ook dit festival ontkomt niet aan de strengere regels. Brons: “Ja die regels gaan vanaf volgend jaar echt gelden maar wij voeren het nu al in. Je krijgt als bezoeker bij binnenkomst een gratis muntje voor een beker en daarna lever je die beker in als je een nieuw drankje bestelt. Dat is effe wennen maar het werkt. We hebben het in mei al gezien bij Emporium in Wijchen, een ander groot festival. En het scheelt ons een heleboel werk, want het terrein is daarna eigenlijk zo goed als schoon.”

Over de drukte maakt Brons zich dit jaar een stuk minder zorgen: “Vorig jaar hadden we te maken met stakingen in het busvervoer, dat was echt heel vervelend. Dit jaar rijden de pendelbussen tussen station Arnhem en ons festival wel en kunnen we zo zes- tot zevenduizend bezoekers vervoeren. En voor de rest komen er altijd heel veel festivalgangers uit de omgeving hier en die komen vaak op de fiets.”

Opbouw festival Dreamfields 2023

Sunnery James en Ryan Marciano

Bijzonder is dit jaar het optreden van de inmiddels wereldberoemde DJ’s Sunnery James & Ryan Marciano. Die twee waren er in 2011 ook bij, op de allereerste editie, en waren toen nog kleine jongens. Brons: “Ja die hebben hier inderdaad toen gestaan. Ze draaiden eerst bij ons in de club, in The Matrixx in Nijmegen, en vandaaruit gaven we ze hier ook een kans en nu zijn het internationale sterren geworden. Misschien dat wij inderdaad wel één van de eersten waren die ze een kans gaven.”

Dreamfields verwacht zaterdag zo’n 35.000 bezoekers. Daarna moet alles weer afgebroken worden. Het festival kende eerder ook een tweede festivaldag, namelijk op zondag onder de noemer Dreampop. Of die zondag in de toekomst terugkeert? David Brons: “Ja die zondag willen we weer terug gaan brengen maar ik weet niet of dat in 2024 of in 2025 al lukt. We zijn daarover al wel in gesprek met de gemeente. En dan krijgt het wel een andere naam overigens”