Politiek zegt ‘ja’ tegen referendum

Referendum. Foto: Martin Slijper

– “Heel veel mensen vinden ergens iets van, maar voelen ze zich vaak niet gehoord.” JA21 deed daar regionaal wat aan. En nu wordt het in Gelderland toch mogelijk een referendum te houden.

Een voorstel van JA21 haalde woensdagavond een meerderheid. Het referendum wordt opgenomen als één van de mogelijkheden om burgers te betrekken bij besluiten in Gelderland. Dat plan moet voor het einde van dit jaar rond zijn.

Voor de verkiezingen nam Forum’er Kees Claassen het voorstel op zijn schouders, hij schreef een compleet voorstel, maar zag het net voor de verkiezingen sneuvelen.

Na 15 maart liggen de bordjes echter anders: de BBB stemde in, net als SP, de Partij voor de Dieren, de PvdA, de PVV, Forum voor Democratie en D66.

“Ja wij zijn zeker blij”, reageert Elrie Bakker van JA21. “Het is een heel belangrijk punt voor ons.” Bakker hoopt dat door het referendum Gelderlanders het gevoel krijgen invloed te hebben. “Heel veel mensen vinden ergens iets van, maar voelen ze zich vaak niet gehoord. Wij hopen dat met het referendum veel meer mensen zich weer betrokken gaan voelen bij de politiek.”