Agressieve wolf schieten of niet? Wolvendebat staat op scherp

Een wolf in de Gelderse natuur. Foto: Jan Bruil

– Sinds een schapenboer in Drenthe eerder deze week werd gebeten door een wolf, laait de discussie over het dier ook in onze provincie weer op. Maar veel partijen blijven lijnrecht tegenover elkaar staan als op het de wolf aankomt.

Niko Koffeman, Eerste Kamerlid (Partij voor de Dieren) en voorzitter van De Faunabescherming, deed met zijn stichting aangifte tegen de Drentse boer en de burgemeester van de gemeente Westerveld vanwege het laten doden van de wolf. Hij heeft de indruk dat de wolvenbeet veel mensen goed uitkwam. “Voor tegenstanders van de wolf is het natuurlijk geweldig. Er is iemand gebeten, nu moeten ze allemaal dood!”, zegt hij cynisch.

“Het is heel sneu dat de boer gebeten is, maar het wordt ook overdreven: het was een kwestie van een verbandje eromheen. Eigenlijk is het met een sisser afgelopen”, zegt Koffeman.

Hij is dan ook blij met de uitspraak van de rechter dat de wolf in Gelderland voorlopig niet verjaagd mag worden met paintballgeweren. Harold Zoet, gedeputeerde van de BBB (en zelf paardenhouder) juist niet. “We willen dat mensen zich veilig voelen. Daarom wilden we de wolf graag schuw maken met de paintballgun”, zegt hij in het tv-programma De Week van Gelderland.

‘Je kon erop wachten’

Koffeman meent dat de boer de aanval op zijn schapen had kunnen voorkomen door betere wolfwerende maatregelen. “Je kon erop wachten dat dit zou gebeuren. Er zijn boeren die een gedekte tafel aanbieden voor de wolf. Maar het is wettelijk verplicht om hekken te hebben waar de wolf niet doorheen kan. De wolfwerende maatregelen die de boer had genomen, waren onvoldoende.”

Daar is Zoet het absoluut niet mee eens. “De afrastering was goed. Ik heb er moeite mee om heel Nederland te verhekken. Dan moeten we in het hele land hekken gaan plaatsen. De wolf mag hier zijn, maar ik denk dat we serieus na moeten gaan denken over hoeveel wolven we maatschappelijk kunnen hebben in ons land.”

Koffeman vindt dat sommige mensen het probleem groter doen lijken dan het is. “Er zijn veel herders in ons land met grote schapenkuddes. Soms zie je een wolf aan de ene kant van het hek en een schaap aan het andere en dan gebeurt er helemaal niks.”

BBB wil ingrijpen

De BBB ziet dat anders en wil de beschermde status van de wolf verlagen. “De wolf is beschermd in Europa maar niet bedreigd qua aantallen. Wij willen lobbyen richting Brussel: we moeten gaan nadenken over wat verantwoord is in Nederland. 50 wolven? 100 misschien? En in gevallen waarbij mensen bedreigd worden, móet je kunnen ingrijpen. De roedels gaan straks trekken, wolven zullen gaan aanvallen. Niet alleen schapen, ook paarden zijn een mogelijk slachtoffer.”

Niet als het aan Koffeman en de Faunabescherming ligt. “De wolf bepaalt het maximum aantal in ons land. Als het hier niet meer aantrekkelijk is, gaat de wolf vanzelf weg.”